Anders Fogh Rasmussen: Soldaţii voştri au avut un aport crucial în Afganistan

România joacă un rol crucial în cadrul NATO, a declarat Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu în exclusivitate pentru Ştirile TVR,  difuzat duminică, în cadrul emisiunii Ultima Ediţie.

„Este un aliat important, contribuie în mod semnificativ la operaţiunile NATO, notabil în Afganistan, dar şi în Kosovo. În plus, România este foarte activă în mai multe proiecte multilaterale: transporturi, avioane, proiecte cu drone, proiectul aviatic AWACS. Şi desigur, nu în ultimul rând, România s-a oferit să găzduiască elemente ale scutului antibalistic”, a spus oficialul NATO.

Interviul cu secretarul general al NATO  Despre sistemul antirachetă al NATO, oficialul a spus că „sistemul de apărare va fi în avantajul României şi al tuturor aliaţilor NATO”. Apoi a adăugat: „Sunt foarte recunoscător că România s-a oferit să găzduiască una dintre facilităţile care vor face acest sistem eficient”.

În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, Anders Fogh Rasmussen crede că „România poate să joace un rol politic important, prin stimularea progresului în ce priveşte securitatea cibernetică în cadrul NATO, dar şi concret, prin capacităţi cibernetice, pentru că ştim că România are foarte multă expertiză în acest domeniu”.

Discuţia s-a oprit apoi asupra planurilor României pentru cumpărarea de avioane de luptă: „Vreau să felicit guvernul României pentru decizia de a moderniza forţele aeriene. Am discutat cu miniştrii români, despre cum poate România să coopereze cu alte state în ce priveşte mentenanţa acestor avioane, chestiuni de logistică, antrenarea piloţilor, etc”. Apoi Rasmussen a explicat cum poate România să economisească bani într-o astfel de achiziţie.

Contribuţia României în Afganistan a fost un alt subiect al interviului. Secretarul general al NATO a mulţumit României pentru contribuţia substanţială la misiunea Alianţei din Afganistan.

„Vreau să mulţumesc forţelor armate române, vreau să le aduc un omagiu pentru serviciul şi sacrificiul lor. Puteţi fi mândri de soldaţii voştri, care au avut un aport crucial în Afganistan”.

El a adăugat că, după discuţiile cu oficialii români, aceştia i-au promis că „România va contribui la misiunile de antrenare după 2014. După cum ştiţi, misiunea de luptă se va încheia pâna la finele lui 2014 şi vom pune la punct o misiune de antrenare la care sper că România va participa”.

Discuţia a mai detaliat modul în care NATO se va retrage din Afganistan şi a abordat şi implicaţiile extinderii NATO în zona Asia – Pacific.

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost la sfârşitul acestei săptămâni într-o vizită oficială în România, ocazie cu care s-a întâlnit cu premierul şi cu preşedintele şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.