Trei din marile puteri, împotriva unei intervenții militare în Siria

Propunerea premierului britanic David Cameron privind participarea Marii Britanii la o intervenție militară americană în Siria a fost respinsă de parlamentul de la Londra, cu 285 de voturi contra și 272 pentru.

Secretarul britanic al Apărării, Philip Hammond, a declarat că Marea Britanie nu va participa la o intervenție militară în Siria.

Votul din parlament a reprezentat o înfrângere uimitoare pentru guvernul care părea să fie gata să se alăture Statelor Unite în posibilele atacuri de pedepsire a regimului președintelui Bashar al-Assad pentru un presupus atac chimic.

În ciuda rezultatului votului, autoritățile americane au precizat că vor „continua să se consulte” cu Marea Britanie, „unul dintre cei mai apropiați aliați și prieteni ai noștri”.

„Decizia președintelui Obama va fi luată în funcție de interesele Statelor Unite”, se precizează într-un comunicat emis de Casa Albă.

Adjunctul Ministrului rus de Externe, Ghennadi Gatilov, a declarat vineri că Moscova se va opune oricărei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care ar putea fi folosită pentru autorizarea intervenției militare în Siria.

„În acest stadiu, este necesar să facem tot posibilul pentru a preveni eventuale consecințe negative sau orice acțiuni violente îndreptate împotriva Siriei. La asta lucrăm acum, spre această direcție sunt îndreptate eforturile noastre”, a adăugat Gatilov.

Anterior, o sursă diplomatică din cadrul sediului Organizației Națiunilor Unite a precizat că Secretarul-General ONU Ban Ki-moon se va întâlni în cursul zilei de vineri cu diplomați din statele cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate (Rusia, China, Marea Britanie, SUA și Franța), pentru a discuta situația din Siria.

 

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a afirmat că țara sa nu va participa la o acțiune militară împotriva Siriei.

Șeful diplomației germane a precizat într-un interviu că implicarea în eventualul atac împotriva Siriei „nu ne-a fost solicitată și nici nu am luat în considerare această variantă”.

„Insistăm în Consiliul de Securitate ONU să se ajungă la o poziție comună și ca inspectorii ONU să își încheie misiunea cât mai curând”, a adăugat Westerwelle.

Autoritățile de la Berlin declaraseră anterior că vor sprijini măsurile decise împotriva guvernului sirian în cazul în care suspiciunile privind folosirea de arme chimice de către autoritățile siriene s-ar confirma, dar nu specificaseră care ar fi aceste măsuri.

********************************

Premierul Victor Ponta a declarat la reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD că regimul de la Damasc, Siria, este ilegitim şi criminal, iar România va adopta poziţia comunităţii internaţionale în această privinţă.

„Împreună cu domnul ministru de Externe, suntem în contact permanent cu partenerii noştri internaţionali legat de situaţia din Siria. Şi chiar şi în cursul acestei zile, în funcţie de informaţiile pe care le avem, vom formula poziţia Guvernului, o poziţie pe care de altfel o ştiţi foarte bine. Şi anume, e imposibil în acest moment să mai fie contestat faptul că regimul de la Damasc e un regim ilegitim şi un regim care comite crime împotriva propriei populaţii. România este un aliat şi un membru serios al comunităţii internaţionale democratice şi, în coordonare totală cu partenerii noştri, vom avea o poziţie foarte clară în acest sens”, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.