„Eastern Connection”, colaborare româno-japoneză în domeniul dansului contemporan

„Eastern Connection” este un program de colaborare romano-japoneza in domeniul dansului contemporan, reunind artisti, producatori, organizatori de festivaluri si critici de dans, inițiat de coregraful Cosmin Manolescu si derulat pe durata a doi ani, intre 2013-2015. Proiectul reprezinta prima platforma de cooperare intre Romania si Japonia in zona dansului si are ca scop sa faciliteze si sa stimuleze cunoasterea intre comunitațile artistice contemporane din cele doua țari.

Faza pilot a programului se desfasoara la ZonaD – studio Paradis Serial in Bucuresti in perioada 30 august – 17 septembrie, si include o platforma de reflecție destinata explorarii posibilitaților de colaborare artistica dintre Romania si Japonia, reunind profesionisti ai dansului din cele doua țari, conferințe, prezentari si spectacole.

Participanți Japonia: Zan Yamashita (coregraf), Mikiko Kawamura (coregraf), Shinji Ono (producator al Trienalei de Dans de la Tokyo, director program Teatrul Aoyama din Tokyo), Norikoshi Takao (scriitor&critic de dans), Ayako Miyake (manager)

Participanți Romania: Cosmin Manolescu (coregraf&manager, inițiator al proiectului), Mihaela Dancs (coregraf/ performer), Mihaela Michailov (critic de dans & dramaturg), Stefania Ferchedau (manager ZonaD), Miki Braniste (director al festivalului Temps d’Images Cluj)

Eastern Connection este un program organizat de Fundația Gabriela Tudor in parteneriat cu Teatrul Aoyama din Tokyo, cu susținerea The Saison Foundation, Tokyo. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Partener asociat: Centrul Național al Dansului Bucuresti.

Locații: ZonaD – str. Iulia Hasdeu nr. 3 / CNDB – Blvd. Marasesti nr. 80-82

PROGRAM DETALIAT:

Luni, 2 septembrie

> 19:00 Jam-session condus de coregraful Cosmin Manolescu cu participarea muzicianului Vlaicu Golcea & a video-designerului Cinty Ionescu
[locație: ZonaD]

Serile de improvizație sînt deschise dansatorilor și coregrafilor, actorilor sau altor artiști interesați, precum și publicului larg. Programul demarează cu o încălzire scurtă și se încheie cu o rundă de discutii și feedback-uri pe marginea experienței fiecărei seri.

Marți, 3 septembrie

> 19:00 Lecture: Dansul contemporan japonez între trecut și prezent – actualitate dincolo de butoh și după tsunami, de Takao Norikoshi. Include vizionări de fragmente video ale unor piese realizate de coregrafi japonezi. (în limba japoneză cu traducere consecutivă în română)

[locație: ZonaD]

1. Totul începe în 1986 / Cazul Teshigawara: ne putem exprima fără butoh / Pina Bausch – un șoc cultural în Japonia / Influența butoh se extinde în toată scena de dans contemporan / Căderea “bubble economy” și creșterea bugetelor naționale / 2. Structura dansului contremporan japonez / 3. Dansatori și coregrafi importanți / Figuri de marcă / Artiști emergenți

Miercuri, 4 septembrie

> 19:00 Lecture: Spații de trecere, de Mihaela Michailov
[locație: ZonaD]

Tensiunea spațiului de reprezentare și legitimare a fost dominantă în dansul contemporan post 1989. Dansul a fost copilul orfan locativ, mereu în căutare de părinți spațiali temporari. Dansul a dat multe teste. Pe unele le-a trecut, pe altele le-a picat. De fiecare dată însă și-a creat spații vulnerabile de supraviețuire și continuități cu denivelări. Prelegerea analizează „rupturile de permanență”, „spațiile de politică afectivă” – locuri ale protestului, ale rezistenței, ale compromisului – și constanta privare a fenomenului dansului contemporan de un cadru stabil.

Joi, 5 septembrie

> 20:00 Spectacol: (anti) aging, Mădălina Dan & Mihaela Dancs
[locație: CNDB, Sala Stere Popescu]

(anti) aging a fost creat din dorința de a fi reluat peste 30 de ani, în 2041. Mădălina Dan și Mihaela Dancs propun formatul sanatoriului creativ întru destindere, deconectare și confort psihic, savurarea plăcerii, vitalitate și voluptate, acceptarea serenă a prezentului, menajare și conservare pentru viitor.

Concept, coregrafie, interpretare: Mădălina Dan, Mihaela Dancs
Design lumini: Cătălin Nicolescu
Manager și consultant artistic: Ștefania Ferchedău
Parteneri și finanțatori: Centrul Național al Dansului București, E-motional Bodies& Cities/ Fundația Gabriela Tudor, artsf

Marți, 17 septembrie

> 19:00 Prezentare: Sharing process – rezidența artistică Eastern Connection, cu Zan Yamashita, Cosmin Manolescu, Mikiko Kawamura
[locație: ZonaD]

Stabilit la Kyoto, Zan Yamashita este unul dintre cei mai importanți coregrafi japonezi, senior fellow al Saison Foundation din Tokyo. Piesele sale principale includ “The Sailors” cu dansatori performînd pe o plută în balans, “The invisible man”, cu expresia dansului în cuvinte, acestea fiind bine primite deopotrivă în Japonia și la nivel internațional. Spectacolul sau “It’s just me coughing” a primit Premiul “Kyoto Art Center Theatre Award” în 2004. Zan Yamashita lucrează deseori cu artiști din discipline diferite într-o abordare care juxtapune tensiunea dintre text și expresia fizică. Spectacolele sale au fost prezentate în străinătate la Live Arts Bangkok (2007, Thailanda), Kunsten Festival des Arts (Belgia, 2008), la Festivalul Internaţional de Dans Contemporan şi Performance de la Istanbul (2009), la TBA Festival (Portland, Oregon, 2010). În ultimii ani a fost implicat în proiecte colaborative cu artiști străini, între care dansatorul thailandez Pichet Klunchun și regizorul Fahmi Fadzil din Malaezia. Zan Yamashita conduce de asemenea un studio de dans din Kyoto, care oferă spațiu de rezidență pentru artiștii locali și organizează ateliere. http://www.zanyamashita.com

Mikiko Kawamura este o coregrafă emergentă. Ca studentă la Colegiul Japonez de Educaţie Fizică pentru Femei a aplicat cu o piesă la secţiunea New Choreographer Division din cadrul competiţiei Yokohama Dance Collection EX2011 şi a cîştigat premiul Outstanding New Artist. Un an mai tîrziu a cîştigat premiul New Artist Prize la “Dance gaMitai! New Figure Dance Festival 10” şi a continuat să atragă atenţia ca o nouă figură pe scena dansului japonez, cu o prezenţă unică. Îi place să-şi spună că este “o fată care se joacă într-o lume imaginară”, dansul lui Mikiko Kawamura exprimînd o lume în care alter ego-ul său latent, cu o sexualitate ascunsă, violenţă şi dorinţă, se manifestă în libertate pentru a descoperi sensibilitatea unui artist născut în 1990. http://kawamuramikiko.com

Ayako Miyake a produs diverse proiecte de teatru, a organizat concerte şi proiecte educaţionale, lucrînd în acelaşi timp pentru organizaţii artistice şi teatre publice. Din 2007, nu doar în Japonia, ci şi la nivel internaţional, a jucat un rol activ în dezvoltarea de co-producţii internaţionale şi în stabilirea de legături între artiştii şi organizaţiile artistice din Japonia. Promovează activismul în artă ca o formă de artă conceptuală şi o formă de „experienţă”.

Miki Braniște conduce Asociația Colectiv A din Cluj și este director artistic al festivalului Temps d’Images, organizat anual la Cluj. www.colectiva.ro

Ștefania Ferchedău este manager al studioului ZonaD (http://zonadstudio.wordpress.com/) și al programului E-Motional (www.e-motional.eu), organizator și producător de proiecte realizate în colaborare cu artiști din zona dansului contemporan.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.