ANOSR și SAR, ghiduri pentru a-i ajuta pe studenți să respecte standardele de scriere academică

În urma evaluării integrității universitare realizată în prima parte a proiectului “Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici”, una dintre principalele probleme identificate a fost lipsa de informare a studenților cu privire la prevederile existente în Codurile de etică ale universităților.

Informațiile prezente în legislația actuală și în regulamentele universităților sunt mult prea tehnice și prezentate într-un limbaj de specialitate, fiind greu de urmărit de studenți.

Atunci când încalcă normele de etică academică mulți studenți o fac din necunoștință de cauză, fără să conștientizeze că faptele lor încalcă prevederile legislației și ale regulamentelor interne.

Mai mult decât atât, rapoartele de evaluare a integrității universitare au relevat faptul că aproximativ 10% din universități oferă studenților cursuri de scriere academică în primii ani de studiu.

Astfel, studenții nu cunosc regulile de citare și nu sunt familiarizați cu practicile din domeniu pentru a le putea aplica pe tot parcursul anilor de studiu, nu doar atunci când redactează lucrările necesare finalizării ciclurilor de studii.

O altă problemă identificată în urma evaluărilor a fost slaba participare a studenților neafiliați în organizații studențești în semnalarea și combaterea derapajelor de la normele de etică universitară.

Pentru a rezolva aceste probleme ANOSR și SAR au redactat două ghiduri în care oferă studenților toate informațiile necesare pentru respectarea standardelor de scriere academică și pentru semnalarea și combaterea derapajelor de la normele de etică universitară, prezentate într-un format accesibil, prietenos, centralizat și sumarizat.

Acestea pot fi accesate aici:

Ghid de scriere academică pentru studenți

Drepturile studenților din România – Ghid de semnalarea și combaterea derapajelor de la normele de etică universitară pentru studenți

CITEȘTE ȘI:

Clasificările universitare: între utilitate și exercițiu de marketing universitar. Perspectiva studenților

Sursa: România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.