Peste 500 de copii cu autism vor fi evaluați gratuit printr-un proiect al societății civile

Evaluarea se va face în centrele locale ce au în evidență acești copii, din Craiova, Baia Mare, Bihor, Brașov, Botoșani, Constanța, Galați și Iași, care au primit, recent, licențe pentru programele ASRS și PEP 3. ASRS reprezintă scale construite pentru măsurarea comportamentelor asociate Tulburărilor din Spectrul Autist (TSA) apărute la copii şi tineri cu vârste între 2 si 18 ani, în timp ce PEP 3 oferă informaţii relevante despre nivelul de dezvoltare a abilităţilor, cât şi pentru determinarea diagnosticului şi a severităţii tulburării.

Proiectul de evaluare gratuită a copiilor cu austim, intitulat “TE AUD, TE VAD, TE SIMT” aparține Asociației pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism (ARICA) și este sponsorizat de Maxbet Grup, ca parte a ințiativelor de responsabilitate socială ale acestei companii. “Contributia sub diverse forme la recuperarea copiilor cu autism este o preocupare CSR asumata anual de compania noastra incepand cu anul 2011 si concretizata in diverse actiuni de donatie si sponsorizare. Intalnirea cu ARICA, la finele anului 2016, ne-a dat posibilitatea sa aflam mai multe informatii despre necesitatea evaluarii copiilor cu autism la momentul identificarii acestei tulburari de dezvoltare neuropsihiatrica, dar si periodic pe parcursul recuperarii pentru analizarea evolutiei copiilor investigati. Odata cu donarea acestor materiale strangem calduros mana specialistilor care sustin permanent acesti copii si ii felicitam pentru abnegatia dumnealor”, declară administratorul MaxBet România, Gherghina Ionescu.

Reprezentanții ARICA spun, la rândul lor, că evaluarea gratuită a copiilor cu autism este o condiție absolut necesară în vederea găsirii soluțiilor optime de recuperare. “De mai bine de doi ani, de când fac parte din comunitatea părinților de copii cu autism, mi-am dorit să îi pot ajuta și pe alți părinți să găsească resurse să lupte. Îngerul care are grijă de Cătălin al meu și-a întins aripile spre alți 500 de copii ca el, astfel că, fără costuri, ei pot beneficia de instrumente profesionale de diagnosticare, evaluare și măsurare a evoluției lor. Proiectul TE AUD, TE VAD, TE SIMT”este un pas înainte extrem de important al drumului către recuperare, la fel de important ca schimbul de experiență între familiile care au copii cu această problemă. Nimeni nu poate reuși de unul singur”, spune  Anca Mihai Iurea, parinte si coordonator de proiecte din A.R.I.C.A.

Autismul este o tulburare de dezvoltare neuropsihiatrică întâlnită în rândul copiilor. În România, circa 30.000 de copii suferă de autism, conform evidențelor oficiale, însă numărul total al celor afectați este mult mai mare. La nivel mondial, un copil din 68 are această tulburare.

 

Anca Iurea

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.