ANSVSA: Există suspiciuni privind infestarea laptelui la 3 ferme şi 2 procesatori

Primele rezultate ale controalelor efectuate de ANSVSA la unităţile din sectorul laptelui arată că la 5 din cele 543 de probe analizate până în prezent există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, transmite instituţia, printr-un comunicat.

Conform procedurilor, aceste probe au fost transmise pentru confirmare către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) urmează să anunţe rezultatele probelor luate din laptele cu toxine retras acum câteva zile de pe piaţă.

Au fost verificaţi producătorii, dar şi unităţile de procesare din toată ţara, după ce în lapte a fost depistată aflatoxină peste limitele admise.

Controalele au început după ce, în urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că o anumită cantitate de lapte a fost retrasă de pe piaţă pentru că era contaminată cu aflatoxină, o substanţă cancerigenă, transmite Aura Poteraşu, pentru Telejurnal.

Spunea atunci ministrul Agriculturii că laptele provine din două surse, o parte de la un comerciant care importa lapte din Ungaria, iar cealaltă parte de la un procesator din România.

Aflatoxina produce efecte doar dacă este consumată în cantităţi mari şi pentru o perioadă îndelungată.

După acest anunţ, inspectorii sanitar-veterinari au continuat controalele la procesatorii şi la fermele din ţară şi astăzi vor face publice rezultatele.

Ei dau asigurări că niciun mililitru din laptele contaminat nu a ajuns la consumatori.

Iată comunicatul remis presei de ANSVSA:

„Preşedintele ANSVSA, dr. Mihai Ţurcanu, a dispus în data de 7 martie măsuri de urgenţă privind organizarea unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul tuturor DSVSA judeţene în vederea efectuării unor controale oficiale la nivel naţional.

Tematica de control a fost stabilirea conţinutului de aflatoxina M1 în laptele crud şi în cel pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi în laptele destinat procesării, în vederea obţinerii produselor lactate.

1.Ferma de vaci, unde s-au constat depăşiri ale limitelor admise de aflatoxină în lapte, este în permanenţă monitorizată de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator.

Ca urmare a măsurilor dispuse de ANSVSA, de scoatere din alimentaţia bovinelor a furajelor contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate, s-au înregistrat scăderi semnificative ale limitelor de aflatoxină, valorile apropiindu-se de cele admise.

*

2.Referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depăşite pentru aflatoxina M1, în urma verificărilor, ANSVSA a constatat următoarele:

ANSVSA a fost înştiinţată de către distribuitorul laptelui că, în urma unor analize de laborator realizate la un partener al distribuitorului în cauză, cu care efectuează periodic astfel de teste, a fost depistată aflatoxina în laptele testat.
ANSVSA a declanşat o alertă prin SRAFF, a sechestrat loturile incriminate şi a prelevat probe pentru confirmare la Laboratorul Naţional de Referinţă.
Determinările de laborator realizate de către Laboratorul Naţional de Referinţă au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale aflatoxinei M1, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.

Precizăm că laboratoarele din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, acreditate RENAR pentru astfel de determinări, sunt aprobate şi verificate periodic de către structurile competente ale Comisiei Europene.

*

3. În conformitate cu dispoziţiile transmise de către preşedintele ANSVSA, în perioada 7-8 martie 2013, au fost efectuate controale tematice la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud.

Cu ocazia controalelor demarate în data de 7 martie, au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obţinerii produselor lactate.

Toate probele au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor acreditate pentru determinarea conţinutului în Aflatoxina M1 din lapte.

Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină şi, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui.

Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta prin SRAFF, iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative

În perioada următoare ANSVSA va continua controalele oficiale la nivelul fermelor de vaci de lapte, centrelor de colectare a laptelui, unităţilor de procesare, automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud, pentru a împiedica pătrunderea pe piaţă a unor produse alimentare care pot pune în pericol sănătatea publică.

*În cadrul Programului naţional oficial pentru controlul reziduurilor, numărul de probe pentru depistarea micotoxinelor din lapte este stabilit şi aprobat de Comisia Europeană, în funcţie de cantitatea de lapte produsă în România.

Stabilirea numărului de probe se face în funcţie de producţia de lapte şi de neconformităţile descoperite în anii anteriori.

Controlul laptelui se face prin programe de autocontrol, care se realizează obligatoriu de către agentul economic şi prin controlul oficial, realizat de către autoritatea competentă (ANSVSA).

Pentru programele de autocontrol, analizele se pot face în orice laborator autorizat.

În cazul în care o probă este dubioasă sau pozitivă se notifică obligatoriu ANSVSA, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor pun produsul sub sechestru (se identifică lotul şi se sechestrează până la emiterea buletinului de analiză de confirmare de către Laboratorul Naţional de Referinţă).

În situaţia în care se confirmă rezultatul pozitiv, se face o anchetă care presupune:

· Verificarea procesului verbal de recoltare probe pentru identificarea lotului de unde s-a recoltat proba, şi identificarea unităţii producătoare;
· Buletinul de analiză a probei pozitive sau suspecte, eliberat de către laboratorul autorizat, în cadrul programului de autocontrol;
· Documentul SRAFF de informare baza pentru punere sub sechestru;
· Buletinul de analiză cu confirmarea rezultatului, eliberat de către Laboratorul Naţional de Referinţă;
· Nota de control cu identificarea lotului de unde provine materia primă şi lotizarea în unitate;

Dacă este vorba de o fermă, se identifică animalele de la care au provenit produsele incriminate, identificarea sursei de contaminare şi prevenirea contaminării.

Ancheta se finalizează după ce s-a identificat cauza contaminării şi s-au luat măsuri de prevenire a contaminării şi aplicare unui probe program de recoltare probe pentru fiecare lot, al cărui cost este suportat de agentul economic.”

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.