ANSVSA: Laptele din comerț nu conține aflatoxină și poate fi consumat

Nu a plecat nicio cantitate de lapte spre consum de la cele trei ferme, două unități de colectare și două unități de procesare unde ANSVSA a identificat „probe neconforme”. Acesta este rezultatul parţial al anchetei declanșate după ce peste 80 de tone de lapte contaminat cu o substanţă cancerigenă au fost descoperite, recent, în ferme și fabrici de lactate din România.

Anunţul a fost făcut, joi, de președintele interimar al Autorității Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

„Laptele care se află acum în comerț nu prezintă pericol”, a spus vicepreședintele ANSVSA.

Din cele 1.062 de probe prelevate, 7 sunt neconforme, prezentând cantități de aflatoxină peste limita admisă de 0,05%, a informat acesta.

„Până astăzi dimineață s-au prelevat 1.062 de probe, au fost analizate 1.028 de probe. Au fost identificate probe neconforme la 7 unități. La unitățile de procesare si colectare laptelui a fost sechestrat. Nu a plecat nicio cantitate către consum. La 2 dintre fermele care inițial au fost depistate cu urme de aflatoxină, analizele au arătat că laptele este cu zero conținut de aflatoxină. În celelalte, laptele este sechestrat și va fi distrus”, a precizat Mănăstireanu.

  
Ministrul Agriculturii a precizat, în primă instanță, că două loturi de lapte care conțineau aflatoxină au venit din Ungaria la un procesator și la un comerciant, însă nu a precizat din ce zonă se aflau cei doi și nici ce cantitate a fost contaminată.

Ministrul Daniel Constantin a subliniat că produsele au fost retrase înainte să ajungă în magazine.Ulterior, ministrul a precizat că este vorba despre13 mii de litri de lapte contaminat, dar nu a spus numele producătorului.

Şi totuşi…

În urma scandalului privind contaminarea cu aflatoxină, românii se tem să mai bea lapte. Potrivit unui analize realizate de Rogalski Grigoriu Public Relations, doi din cinci consumatori au declarat că nu au mai cumpărat lapte în ultima săptămână.

„Deşi a fost mediatizat doar o săptămână, subiectul laptelui contaminat cu aflatoxină a generat rapid neîncredere în rândul consumatorilor români, astfel că 36% nu ştiu dacă laptele din magazine mai este sigur pentru consum, în timp ce 22% consideră că acesta nu este sigur. Doar 43% dintre respondenţi au declarat că au în continuare încredere în laptele pe care îl găsesc în comer?”, arată o analiză realizată de Rogalski Grigoriu Public Relations.

Aproape 40% dintre persoanele chestionate au arătat că în ultima săptămână nu au mai cumpărat lapte, în timp ce 20% spun că au luat doar de la producători de încredere, pe fondul informaţiilor potrivit cărora mai multe loturi de lapte suspectate de contaminare cu aflatoxină au fost retrase.

85% dintre participanţii la studiu au arătat că, în ultima săptămână, au discutat cu cei apropiaţi despre acest subiect, în principal cu familia (47%), urmată de prieteni (22%) şi colegi (17%).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.