Antonescu: Noua Constituţie va fi mult mai strictă pentru preşedinte

Preşedintele Senatului, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la TVR, că prin noua Constituţie se doreşte un regim parlamentar foarte bine conturat, cu un preşedinte a căror prerogative să nu mai lase loc de interpretări. Antonescu a subliniat că în niciun caz alegerile prezidenţiale nu trebuie să se suprapună cu cele parlamentare pentru a nu le influenţata.

„Noua Constituţie va avea un regim paralmentar foarte bine conturat, în care să avem un preşedinte, nu decorativ, ci cu atribuţii foarte clare, foarte puternice, un preşedinte ale cărui perogative să nu mai lase loc de interpretari. Un preşedinte de 4 ani, daca alegeile vor avea loc în 2014. Alegerile prezidenţiale să nu se mai suprapună cu cele patrlamentare, pentru că le influenţează şi le cotaminează”, a spus acesta.

Declaraţiile preşedintelui privind trădarea naţională sunt iresponsabile, a declarat  preşedintele Senatului şi al PNL referindu-se la ce a spus preşedintele Traian Băsescu despre Statutul cadrelor militare, cu câteva ore în urmă.

 „Ne-am obişnuit ca preşedintele României să vină cu acuzaţii spectaculoase şi cu formule de genul „trădare naţională”, dacă vorbim de trădare naţională, ori mâine ar trebui să avem nişte oameni legaţi”, a spus Crin Antonescu.

„Legea a trecut, cu o largă majoritate, doi foşti generali ai armatei României, unul dintre ei este Gabriel Oprea , care ştiu câte ceva despre armată, nu sunt amatori, nu pot fi acuzaţi de trădare naţională decât cu dovezi pe masă”, a adăugat preşedintele Senatului.

„Chiar din ce spunea preşedintele rezulta foarte clar că nici Statul Major, nici Aviaţia nu rămân fără generali, că legea lasă posibilitatea unor prelungiri. Eu cred că indiferent oricine a fost, de la orice partid, ministru al Apărării, aceşti oameni s-au comportat cu respect faţă de uniforma militară”, a spus preşedintele PNL.

Premierul Victor Ponta a intervenit şi el prin telefon şi a precizat: „Parlamentul decide atât pe forma generală a legii privind statutul cadrelor militare, cât şi pe revizuirea Constituţiei. Preşedintele, ca şi mine, poate să aibă o opinie”.

„Eu cred că şi în aceste situaţii preşedintele se opune la o schimbare – la Constituţie, la schimbarea generalilor – ei trebuie să rămână cei numiţi de preşedintele Băsescu”, a adăugat premierul

 În urmă cu câteva ore, preşedintele Traian Băsescu a lansat acuzatii extrem de dure, vorbind despre trădare naţionala, şi a pledat încă o dată pentru propria versiune privind modificarea Constituţiei. Argumentul invocat este referendumul din 2009. „Mă tem că Viaţa şi CCR-ul îi vor aduce la ordine”, a spus acesta, referindu-se la politicienii puterii şi propunerile acestora de modificare a legii fundamentale

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.