Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Anual, în România, 400 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer

Publicat: duminică, 03 februarie 2019

 

Aproape 400 de copii sunt diagnosticaţi, anual, cu cancer în România, iar o treime dintre aceştia până în 4 ani, spun reprezentanţii Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, precizând că sunt unii pacienţi care se tratează în străinătate pentru că nu au încredere în medicii din ţară.

Reprezentanţii Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică precizează că mai mult de jumătate dintre copii ajung la oncologul pediatru în stadii avansate ale bolii, iar leucemia este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la copiii şi adolescenţii din România.

„31% din cazurile de malignităţi o reprezintă leucemiile, 15% limfoamele, leucemiile şi limfoamele sunt boli de sistem cu terapii diferite de tumorile solide. În rest, tumorile cerebrale reprezintă 14%. (…) Fiecare centru oncologic înregistrează fiecare caz nou pe care îl ia în tratament, notifică de asemenea şi fiecare eveniment important care apare în evoluţie şi în egală măsură dacă survine decesul”, a declarat Monica Dragomir, preşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, în cadrul unei conferinţe de presă.

De cealaltă parte, medicul spune că sunt unii pacienţi care preferă să meargă la tratament peste hotare pentru că nu au încredere în sistemul din România.

„E alegerea oamenilor unde merg. Nu au încredere în medici, în sistem. Sunt medici care merg la Viena să profeseze şi ne povestesc că vin pacienţi din România şi ne spun că acolo au încredere în ei. Sunt lucruri care nu merg, tot ce facem aici este un sistem ca să ajutăm copiii la noi în ţară, pentru că nu toţi vor pleca din ţară”, a explicat Monica Dragomir.

Dragomir mai precizează că în România o singură clinică privată face radioterapie cu anestezie la copii. Procedura este în sistemul privat, dar fără costuri din partea părinţilor. „E un singur centru pentru că nu există condiţii de amenajare a acestui lucru, cel puţin în cele două institute oncologice care există până acum. Sunt unele condiţii care nu-s îndeplinite, sunt tehnice. (…) Nu avem posibilitatea să mutăm şi să instalăm aparate de anestezie cu monitorizare la distanţă a funcţiilor vitale în interiorul aparatului de iradiat. Aceste probleme tehnice nu le-am putut rezolva nici cu un grant european şi am întors banii înapoi”, a explicat Dragomir.

Medicul a precizat că minorii care nu pot face radioterapie în ţară sunt îndrumaţi să meargă peste hotare la tratament. „Nu este niciun copil care să aibă indicaţie pentru terapie şi care să nu fie susţinut pentru a pleca în străinătate. Este însă indicat să plece în străinătate pacienţii care nu pot fi trataţi în România. (…) Dar nu e niciun copil care să aibă nevoie de tratament în străinătate şi noi să nu-l ajutăm”, a explicat Monica Dragomir.

Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a lansat Registrul Naţional al Cancerelor la Copil, astfel încât pentru prima dată România va avea statistici despre această boală la copiii. Potrivit datelor furnizate de societate, în perioada 2010-2017 au fost înregistrate 3.000 de cazuri noi de cancer la copiii până în 14 ani, iar în acest interval au fost făcute 5.000 de notificări despre starea lor. „Prin Registrul Naţional al Cancerelor la Copil nu vom cunoaşte doar câţi copii au nevoie anual de îngrijire pentru cancer. Vom putea afla şi dacă avem medici specialişti suficienţi sau dacă există locuri suficiente în secţii de specialitate. Cunoaşterea completă a cazurilor din anul 2010 până în prezent ne va permite efectuarea unei anchete, care să ne ofere tabloul obiectiv al şanselor de supravieţuire a copiilor trataţi în România, în comparaţie cu cei care au beneficiat de tratament în alte ţări”, a explicat Monica Dragomir.

Potrivit datelor oferite de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, în perioada 2010-2015 incidenţa cancerului în cazul copiilor şi tinerilor până în vârsta de 19 ani a fost de 9,86 la 100.000 de persoane. De asemenea, boala s-a menţinut de la un an la altul.

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=107899

Publicat de la data feb. 3 2019. Categorii ACTUALITATE, SĂNĂTATE, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

26 iunie 2019, 7:59
 

NNE
Soare
23°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 14 km/h NNE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 5:32
Apus: 21:04
Prognoza 27 iunie 2019
Zi
 

VSV
Predominant însorit
34°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NV
Predominant senin
21°C
Vânt: 7 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 25-06-2019 Ora : 10 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 25 iunie, ora 11 – 27 iunie, ora 20 Zonele afectate : conform textului Fenomene : disconfort termic accentuat Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 25 iunie, ora 11 – 27 iunie, ora 20 Fenomene vizate: disconfort termic accentuat          Vremea va […]

Loto

Horoscop

  • 216.826 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team