APAPR: Românii au contribuit cu 150 mil. RON la pensia facultativă în 2013, nivel record

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România anunţă că românii au pus deoparte 150 mil. RON în 2013 la pensia facultativă, cu 21% mai mult ca în 2012.
– valoarea contributiilor virate de clienti catre fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) a atins 150 mil. RON in 2013, cel mai mare nivel anual din 2007 si pana in prezent;
– cele 10 fonduri de pensii Pilon III au ajuns la un total de cca. 313.000 clienti si administreaza active nete in valoare de peste 811 mil. RON;
– fondurile de pensii facultative au inregistrat in 2013 un randament mediu de 11,33%, iar de la lansarea din 2007 un randament mediu anualizat de 8,28%.
Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la sfarsitul anului 2013 la un numar total de circa 313.000 de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de peste 811 mil. RON (184 mil. EUR), potrivit datelor centralizate de APAPR. In 2013, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 11,33%, cea mai buna valoare din ultimii trei ani.
In cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon III au crescut cu peste 35%, evolutie peste asteptarile industriei, determinata in principal de rezultatele investitionale foarte bune.
Daca in ianuarie 2013 APAPR estima active nete de 780 mil. RON la finele anului (link), statistica arata acum active nete de peste 811 mil. RON in conturile participantilor la sistem.
Doar in 2013, participantii la fondurile de pensii facultative au virat in sistem contributii in valoare de 150 mil. RON, cu 21% mai mult decat in 2012 si in acelasi timp cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007. In timp ce numarul participantilor a crescut in cursul anului trecut sub asteptarile industriei, volumul record de contributii denota un inceput de revigorare a sistemului pensiilor facultative.
Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2007 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 8,28%.
La finele anului 2013, APAPR a propus Autoritatii de Supraveghere Financiara un pachet de masuri
pentru a revigora sistemul pensiilor facultative, iar dezbaterile pe marginea acestor solutii vor continua pe parcursul acestui an.
„Consideram ca volumul record de contributii platite de clienti este un vot de incredere dat sistemului de pensii private si in acelasi timp un semn de usoara revigorare a sistemului, care a evoluat in ultimii ani sub
asteptarile industriei, in termeni de active si participanti. De asemenea, randamentele foarte bune inregistrate de fonduri, precum si deductibilitatea fiscala atractiva a pensiilor facultative, mai ales pentru angajatori,
constituie o baza de crestere si dezvoltare a sistemului in anii urmatori”, a comentat Marius Popescu, presedintele APAPR.
Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au inceput sa functioneze efectiv in luna mai 2007. In prezent, contributiile virate fondurilor de pensii facultative beneficiaza de cel mai atractiv regim fiscal: o deductibilitate fiscala totala (de la impozitul de 16% si contributiile sociale) in limita a cate 400 EUR/an, atat pentru angajat, cat si
pentru angajator. Activele nete ale fondurilor de pensii reprezinta bani asupra carora participantii au drept deplin de proprietate.
Sistemul de pensii private din Romania este reglementat foarte strict si contine, prin cadrul legal si institutiile sale, numeroase mencanisme de siguranta pentru protejarea activelor participantilor. Banii participantilor si evidenta lor este tinuta, suplimentar, de bancile depozitare, institutii supravegheate atat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, cat si de catre Banca Nationala a Romaniei. In plus, legislatia reglementeaza foarte strict investitiile fondurilor de pensii private, care sunt directionate in principal in instrumente cu un risc foarte scazut.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.