Apartamentele executate silit, cu 57% mai ieftine decât cele de pe piața liberă!

Se știe că principalul punct de atracție al imobilelor executate silit este cel financiar, dat fiind că acest tip de proprietăți pot avea prețuri semnificativ mai mici comparativ cu cele practicate pe piața liberă. Datorită acestui fapt, astfel de achiziții pot reprezenta o reală oportunitate pentru cumpărătorii cu buget limitat – dar nu numai.

Datele centralizate de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence dezvoltată și susținută de Imobiliare.ro, relevă o discrepanță notabilă între prețurile proprietăților executate silit de pe portal și ale celor tranzacționate pe piața liberă în primul semestru al acestui an. Luând ca exemplu Bucureștiul, ecartul dintre cele două categorii de imobile este de minimum 30%, ajungând însă la un maximum de 70%, în funcție de sectorul de piață analizat.

Pe segmentul rezidențial, cea mai mare diferență de preț (pe metru pătrat), respectiv 57%, este valabilă în cazul apartamentelor – de la 1.166 de euro pe metru pătrat pe piața liberă, la 503 euro pe metru pătrat în cazul executărilor silite. Casele și vilele scoase la licitație sunt cu 31% mai ieftine (de la 1.250 la 866 de euro pe metru pătrat), iar terenurile cu 35% (de la 1.083 la 707 euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, cea mai mare diferență de preț, respectiv 71%, se înregistrează pe segmentul spațiilor comerciale din Capitală (de la 1.656 la 474 de euro pe metru pătrat).

Doar 2 din 10 case în capitale de județ

La nivel național, apartamentele au cel mai ridicat preț mediu pe metru pătrat dintre toate tipurile de proprietăți executate silit, respectiv 488 de euro pe metru pătrat; acestea sunt urmate de birouri (386 de euro pe metru pătrat), case (368 de euro pe metru pătrat), spații comerciale (314 euro pe metru pătrat), spații industriale (173 de euro pe metru pătrat) și, în cele din urmă, de terenuri (33 de euro pe metru pătrat). Din perspectiva prețului unitar, apartamentele sunt însă, de departe, cel mai ieftin tip de imobile, având, de regulă, cele mai reduse suprafețe.

Discrepanța ce poate fi observată la nivel național între prețul apartamentelor și cel al caselor executate silit poate fi explicată prin faptul că doar 19% din ofertele din cea de-a doua categorie sunt situate în reședințele de județ, restul de 81% aflându-se în afara acesora. Astfel, proprietățile aflate în capitale de județ sunt cu 1,6 ori mai scumpe decât cele din alte localități – 502 euro pe metru pătrat, față de 304 euro pe metru pătrat.

Terenurile: cea mai mare cotă de piață, ca valoare

Comparativ cu a doua jumătate a anului precedent, numărul imobilelor scoase la licitație pe Imobiliare.ro s-a majorat cu 156% în primul semestru din 2017. Cele mai mari creșteri au avut loc pe segmentele de piață mai slab reprezentate, anume spații comerciale (+569%), spații industriale (+528%) și birouri (+277%); pe de altă parte însă, numărul ofertelor de case executate silit a consemnat un avans de 155%, în vreme ce numărul apartamentelor și al terenurilor scoase la licitație este mai mare cu 133% și, respectiv, 131%.

Din totalul proprietăților executate silit scoase la vânzare pe Imobiliare.ro în primul semestru al acestui an, segmentul rezidențial deține o cotă de piață majoritară, respectiv 90%, aceasta fiind împărțită între case (33,5% din total), apartamente (28,6%) și terenuri (27,8%). Restul de 10% din total este reprezentat de segmentul comercial, compus din spații comerciale, spații industriale și birouri.

Din punctul de vedere a valorii de piață, segmentul terenurilor conduce detașat în cadrul secțiunii de licitații de pe Imobiliare.ro, cu o pondere de 38% din total; pe următoarele locuri se situează ofertele de case (28,1%), spații comerciale (11,2%), apartamente (10,7%), spații industriale (10%) și birouri (1,6%). Este interesant că, deși segmentul comercial deține o pondere de doar 10% din numărul de imobile executate silit în primul semestru din 2017, valoarea cumulată a acestora ajunge la 23% din total.

Sursa: imobiliare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.