Foarte multe din pădurile pe care le vedem din mașină, pe marginea râurilor, pe dealuri sau în vârful munților, în timp ce facem naveta sau călătorim nu sunt recunoscute oficial ca atare și nu sunt tratate ca fiind păduri. Chiar dacă arată precum și îndeplinesc funcțiile unei păduri (după criterii de definire cu recunoaștere internațională), în România nu sunt încadrate astfel în mod oficial și prin urmare nu sunt păzite, monitorizate, îngrijite, regenerate sau după caz, protejate.
Cu ajutorul tău, le putem proteja!
WWF-România va susține ocrotirea pădurilor din afara fondului forestier național solicitând ca proprietarii să fie compensați prin mecanisme financiare adecvate, pentru ca aceste păduri să fie incluse în fondul forestier național și să fie gestionate corespunzător funcțiilor pe care le îndeplinesc.
Un instrument eficient pentru combaterea tăierilor ilegale și încurajarea unui management forestier responsabil, site-ul www.lemncontrolat.ro cuprinde informațiile esențiale pentru ca operatorii1 din România să evite plasarea pe piața internă a UE a lemnului provenit din exploatări ilegale, păduri virgine sau alte păduri în care valorile ridicate de conservare sunt amenințate.
Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț – un proiect major de conservare
În septembrie 2018, WWF-România, Direcția Silvică Maramureș și Primăria Comunei Băiuț au început implementarea proiectului “Elaborarea Planului de Management pentru situl de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț”. O parte a acestei păduri a devenit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Pădurile de azi, valori prețioase pentru generațiile viitoare
Valorile Ridicate de Conservare adăpostite de pădurile din România se vor bucura din 2019 de un regim de conservare armonizat la nivel național, grație noului sistem de zonare funcțională a pădurilor, recent adoptat prin ordin de ministru. În ultimii 10 ani, WWF-România a promovat implementarea VRC și a practicilor de management forestier responsabil.
Identificarea pădurilor virgine continuă și în acest an
În luna septembrie a acestui an organizația noastră a semnat un protocol de colaborare, pe doi ani, cu Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP), în vederea întreprinderii demersurilor necesare pentru identificarea, cartarea și înscrierea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România a noi suprafețe de păduri.
Ultimele fortărețe de sălbăticie din Carpații de sud-vest, protejate
WWF-România și-a propus să evalueze toate pădurile potențial virgine din Caraș-Severin, până la finalul anului 2018 (toate suprafețele din proprietatea statului). Puțini oameni știu că această parte a Banatului este casă și refugiu pentru mii de specii de animale și plante, netulburate în traiul lor, în mijlocul unor ecosisteme încă în echilibru.
Lemnul de foc, pădurile și prelucrarea lemnului
Am cerut adoptarea de noi soluții pentru îmbunătățirea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică, prin încurajarea valorificării și prelucrării superioare a lemnului și garantarea unui echilibru între necesarul industriei și nevoile de bază ale comunităților locale, printr-un set de propuneri.