Fiscul trage la răspundere administratorii de firme. Peste 6.000 de persoane au fost bune de plată în 2016

În ultimul timp, Agenția Națională de Administrare Fiscală a emis mii de notificări împotriva persoanelor considerate responsabile de insolvența/insolvabilitatea anumitor companii. În rândul acestor persoane se regăsesc managerii, administratorii acelor companii, precum și alte categorii de profesioniști care au avut diverse raporturi de afaceri cu debitorul. Aceste acțiuni pot fi atacate în instanță, iar de multe ori au mari șanse de reușită, potrivit societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

În 2016, Fiscul a recuperat, în contul datoriilor la stat, milioane de lei de la aceste persoane, care au răspuns cu bunurile proprii în contul pierderilor societăților insolvabile.

Astfel, în anul menţionat, Fiscul a atras răspunderea solidară împotriva a 6.353 de persoane (manageri, administratori), pentru un număr de 4.820 de debitori (companii insolvente/insolvabile), potrivit unei statistici obținute de la ANAF de societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații. Valoarea obligațiilor fiscale încasate de la debitori a fost de 8,38 milioane de lei, din care, numai de la persoanele în cazul cărora a fost atrasă răspunderea în solidar a fost încasată suma de 2,8 milioane de lei.

Totodată, în primele patru luni din 2017, Fiscul a atras răspunderea solidară în cazul a 1.693 de persoane (manageri/administratori), pentru 1.358 de debitori (companii insolvente sau în stare de insolvabilitate). Valoarea obligațiilor fiscale încasate de ANAF în perioada menționată de la acești debitori  a fost de 1,87 milioane de lei, iar de la persoanele împotriva cărora s-a atras răspunderea în solidar s-a încasat suma de 251.869 de lei.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.