Aproximativ 25.000 de elevi din toată ţara au spus azi: „ÎN FAŢA DROGURILOR NU SUNTEM DIFERIŢI!”

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Consiliul Municipal al Elevilor, a organizat joi, 4 aprilie a.c., în intervalul orar 10:00 – 13:00, un marş antidrog „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”.

 

Evenimentul face parte din Programul iniţiat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, intitulat „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, proiect care presupune derularea, în saptamâna 1 – 5 aprilie 2013, a unor activităţi educative extracurriculare şi extraşcolare.

Această manifestare a avut loc simultan, la nivel naţional, iar în Bucureşti s-a desfăşurat pe traseul Parc Izvor – Bvd. Naţiunile Unite – Bvd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – Str. Izvor – Bvd. Naţiunile Unite – Parc Izvor.

La marşul antidrog au participat aproximativ 25.000 de elevi din toată ţara, dintre care 3000 de elevi şi 200 de profesori din Bucureşti, alături de specialişti şi voluntari ai Agenţiei Naţionale Antidorg.

Evenimentul a avut ca obiective sensibilizarea opiniei publice în legătură cu riscurile şi consecinţele consumului de droguri, la care sunt expusi în mod egal tinerii, promovarea nediscriminării consumatorilor de droguri şi implicarea elevilor în activităţi de prevenire a consumului de droguri.

Adolescenţi din cadrul Consiliului Municipal al Elevilor, împreună cu specialişti ai agenţiei, au redactat o declaraţie antidrog, care a fost citită în Parcul Izvor înainte de începerea marşului, iar două grupuri formate din 4 reprezentanţi ai Consiliului Municipal al Elevilor şi un specialist ANA au intrat la Senat şi la Camera Deputaţilor şi au înmânat declaraţia către factorii de decizie din Parlamentul României.

Pe parcursul manifestării, participanţii la marş au purtat măşti, tricouri şi şepci inscripţionate cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”, pentru a trage un semnal de alarmă, în special tinerilor, cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri.

DECLARAŢIA ANTIDROG A ELEVILOR  DIN BUCUREŞTI

 

Ca reprezentanţi ai Consiliului Municipal al Elevilor, dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul de droguri din rândul tinerilor.

Dorinţa noastră este să ne implicăm în ameliorarea acestei probleme sociale cu care ne confruntăm şi de asemenea, să cerem sprijin pentru a fi uniţi împotriva oricărei forme de consum sau trafic de droguri.

Acest mesaj se adresează tuturor membrilor societăţii care pot oferi ajutor în rezolvarea acestei probleme, deoarece fenomenul ia amploare şi considerăm că nu mai trebuie tratat cu indiferenţă.

Conform studiului naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri  2011 (ESPAD), realizat de Agenţia Naţională Antidrog, se remarcă o creştere a prevalenţei consumului de droguri ilicite, tranchilizante şi sedative de-a lungul vieţii – 15,6% în 2011, comparativ cu 14,5% în anul 2007, pentru elevii cu vârste de 16 ani.

Pentru prima dată în cadrul studiilor ESPAD, se înregistrează debut precoce al consumului de canabis/ haşiş în rândul elevilor de 16 ani din România.

Majoritatea respondenţilor (66,3%-70,6%) consideră că un consum regulat, indiferent de drog, implică un risc crescut asupra sănătăţii. În schimb, consumul experimental de droguri este considerat de respondenţi ca având efecte negative în proporţii mai mici, care variază de la 28% pentru consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (“SNPP” – “etnobotanice”), la 46,1% (canabis).

Procentul relativ scăzut al elevilor care asociază un risc crescut pentru consumul de SNPP o dată/ de două ori sau ocazional/ rareori, comparativ cu percepţia asupra riscurilor asociate consumului celorlalte droguri analizate în cadrul studiului (canabis/ haşiş, amfetamine şi ecstasy), poate determina un comportament mai permisiv în rândul adolescenţilor în experimentarea acestor tipuri de substanţe.

Prezenţa consumului de astfel de substanţe în cercul de prieteni şi/ sau în familie constituie factori de risc pentru debutul consumului propriu de SNPP, cu atât mai mult cu cât s-a observat că acest tip de consum constituie o activitate desfăşurată predominant în grup.

Consumul de droguri afectează în mod direct tânarul, lezând atât demnitatea umană şi starea de sănătate a acestuia, cât şi bunăstarea socială. Utilizarea substanţelor nocive contribuie totodată la dezvoltarea unui grad de violenţă ridicat având efecte negative asupra familiei şi societăţii.

De asemenea, ne exprimăm solidaritatea faţă de victimele care au căzut în capcana dependenţei de droguri, dorind să ne luam angajamentul că vom face tot ceea ce ne stă în putinţă să remediem această situaţie cu care ne confruntăm.

Ca tineri responsabili dorim să contribuim la eforturile societăţii pentru diminuarea consumului de droguri, iar pentru a facilita implicarea noastră directă în această cauză  propunem:

1)  Realizarea şi promovarea unei reţele naţionale antidrog a elevilor

2) Elaborarea unor ghiduri pentru toate instituţiile educaţionale privind  realizarea unor proiecte de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor.

3) Crearea unui fond comun pentru finanţarea proiectelor antidrog şi a cercetărilor independente, uşor de obţinut.

4) Promovarea campaniilor de prevenire a consumului de droguri care ar trebui să devină platforma acţiunilor antidrog

5) Protejarea subgrupurilor la risc prin dezvoltarea de programe de conştientizare, educare şi informare privind  efectele consumului de droguri, adaptate vârstei şi culturii, începând din primul an de învăţământ.

6) Dezvoltarea unor programe de educaţie nonformală şi de petrecere a timpului liber cu scopul prevenirii consumului de droguri.

SĂ NU UITĂM NICIO CLIPĂ CĂ ÎN FAŢA DROGURILOR NU SUNTEM DIFERIŢI!

Declaraţia a fost realizată de reprezentanţii Consiliului Municipal al Elevilor în colaborare cu specialiştii din Agenţia Naţională Antidrog, cu scopul evidenţierii problemelor existente la momentul actual şi realizării unui parteneriat interinstituţional activ  pentru ameliorarea situaţiei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.