Arabia Saudită încearcă să atragă turişti la un sit arheologic bântuit

Într-un colţ îndepărtat din nordul Arabiei Saudite, se află relicvele unei civilizaţii antice, pe care regatul speră să le transforme într-o destinaţie turistică globală, în încercarea de a deveni o societate mai deschisă şi de a-şi diversifica economia.

 

Susţinute de investiţii ale statului în valoare de miliarde de dolari şi de un parteneriat cultural cu Franţa, autorităţile se aşteaptă ca al-Ula şi mormintele cioplite în piatră din situl arheologic Madain Saleh să atragă milioane de vizitatori, atât din ţară, cât şi din afara ei.

 

Acest plan stârneşte bucurie în regat, în timp ce schimbă o superstiţie răspândită printre mulţi saudiţi că zona ar fi bântuită de duhuri (djinn), spirite malefice din Coran şi din mitologia arabă, şi trebuie evitată.

 

Dezvoltarea Al-Ula face parte dintr-o strategie de a păstra situri arheologice pre-islamice pentru a atrage turiştii care nu sunt musulmani, a întări identitatea naţională şi a tempera forma austeră a islamului sunit care a dominat Arabia Saudită timp de mai multe decenii.

 

Madain Saleh, un sit din Patrimoniul Mondial UNESCO, localizat în Al-Ula, este un oraş vechi de 2.000 de ani, construit în roci de către nabateeni, poporul arab pre-islamic, care a construit şi Petra din ţara vecină, Iordania.

 

Superstiţiile legate de sit au originea în vorbele profetului Mohammed, care-i avertizează pe musulmani să nu pătrundă în acel loc. Deşi pasajul cu princina a fost contestat în multe rânduri, fricile localnicilor sunt încă prezente. În 2012, s-a hotărât ca al-Ula să fie deschis publicului, însă chiar şi câţiva ani mai târziu, o şcoală din zonă a fost închisă după ce studenţii au văzut djinn, potrivit presei locale.

 

Localnicii au refuzat să vorbească despre reputaţia locului, de teamă să nu atragă spiritele rele şi în schimb s-au concentrat pe oportunităţile de a face bani şi a primi vizitatori. Cei din zonă au în plan să deschidă restaurante şi magazine şi câteva sute de tineri au fost trimişi în străinătate pentru a studia industria hotelieră.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.