Clienţi păcăliţi la patiserii şi pizerii

Zeci de patiserii, pizzerii și magazine din București și alte orașe, controlate recent de protecția consumatorului, își înșală clienții folosind margarină și specialități pe bază de grăsimi hidrogenate.

 

Ministerul Agriculturii spune că situația este deosebit de gravă, și va extinde verificările. Reprezentanții industriei laptelui atrag însă atenția că autoritățile n-au făcut mai nimic, ani de zile, ca să-i sancționeze, pe cei care vând brânzeturi falsificate.

 

La 180 de patiserii, pizzerii, restaurante, fast food-uri şi magazine a fost comparat reţetarul cu ce era în frigider. Iar autorităţile spun că aproape jumătate dintre comercianţi au fost prinşi cu cioara vopsită, adică folosind produse din grăsimi vegetale în loc de lactate.

 

Ionel Bunea, Consilier Control Ministerul Agriculturii: „Am avut neplăcuta surpriză de a găsi acolo specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, aşa numitele specialităţi Bulgaria, comercializate sub denumirea de telemea de bivoliţa, de vacă sau de capră. Aceste produse circula cu documente de provenienţă în regulă până la vânzătorul final.”

 

Trei sferturi din pizzeriile controlate puneau specialităţi de soia, în loc de caşcaval, spun oficialii care au fost în control.

Dorin Cojocaru, asociaţia APRIL: „Nu este un produs toxic! Ei pot să vândă orice, dacă etichetează corespunzător, dacă informează consumatorul conform legislaţiei în vigoare. Cei care cumpără cu bună ştiinţă şi ţi-o servesc ţie în farfurie intre pe fraude alimentare cu răspundere penală. Consumatorul plăteşte taxe ca să fie protejat de autorităţi. El nu trebuie să ştie că mine, specialist, care e fals şi care e original.”

 

Bucătarii care folosesc brânză de bivoliţă sau de vacă spun că toppingul vegetal are o textură ca de plastic şi un gust fad, când se topeşte. Spre deosebire de mozzarella originală.

 

Produsele care conţin grăsimi hidrogenate imita fidel textura , culoarea şi mirosul lactatelor, fără să conţină lapte proaspăt.

 

Specialităţile vegetale din lapte sunt făcute din ulei de palmier, ulei de cocos, amidon, praf de zer, praf de cazeina şi multe altele… aşa că procesul de producţie seamănă cu cel dintr-un laborator. E foarte puţin probabil să găsiţi aşa ceva, vândut în mod fals sub denumirea de brânză, la producătorii autohtoni. De fapt, tocmai acestora practica marketingului înşelător le creează un imens deserviciu. Pentru clienţi, e tentant să cumperi un produs cu eticheta “telemea de bivoliţă” cu 10 lei kilogramul, în loc de 25 de lei, cât e cea veritabilă.

 

Inspectorii au dat amenzi de aproape 700 de mii de lei, iar controalele vor continua în săptămânile următoare în toată ţara. Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Sanitar-Veterinara ne-au informat că nu vor face publică lista unităţilor sancţionate.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.