Arboretele de pe sărături și Lacul Ursu din Sovata, comori naturale unice în Europa
În prelungirea Lacului Ursu din Sovata, locul cu cel mai pronunțat efect de heliotermie de pe planetă, se află un loc unic în Europa, dar și în lume, denumit Arboretele de pe sărături, un munte de sare pe care a crescut vegetație, inclusiv arbori.
Specialiștii spun că un loc oarecum asemănător ar exista la Marea Moartă, dar că lângă acel lac vegetația este inexistentă, iar zona este pustie, ceea ce face ca arboretele de pe sărături de la Sovata să fie singurul munte de sare acoperit de o vegetație abundentă.
Pe baza unor cercetări efectuate de Jozsa Andras s-a stabilit că atât Lacul Ursu, care este cel mai frecventat loc de către turiștii care vizitează Stațiunea Balneoclimaterică Sovata, cât și zona lacului, dețin trei recorduri mondiale. Astfel, un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare și mai cald din lume, al doilea record ar fi că este singurul lac cu apă sărată înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial — Lacul Ursu este singurul lac natural din lume a cărui dată de naștere se cunoaște cu o precizie de un minut.
Jozsa Andras susține că Lacul Ursu s-a format în 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei pășuni pe care curgeau două pârâiașe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.
Potrivit istoricului, în 27 mai 1875, ora 11,00, în urma unei ploi torențiale apele au antrenat fânul și resturile vegetale de pe pășune și au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de circa 3.000 de metri.
După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduiește diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înființată prima bază de tratament.
Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, a urmat apoi de baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.
Lacul Ursu este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în stațiunea Sovata — Aluniș, Roșu ,Verde, Negru și Mierlei — și și-a primit denumirea datorită formei sale, care seamnănă cu o blană de urs desfășurată.
Fenomenul de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important din Sovata, dar nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei și chiar al globului, fiind un fenomen unicat.
Directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos, spune că sunt foarte puține lacuri care prezintă acest fenomen de heliotermie, Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronunțat efect. Fenomenul de heliotermie a fost cercetat, studiat intens de Institutul Național de Balneologie, care a constatat că la sfârșitul perioadei lui de încălzire, însemnând pe la mijlocul sau sfârșitul lunii iunie, temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri, acolo unde este termoclima lacului, poate să ajungă la 50 de grade Celsius.
După deschiderea sezonului de balneație, la sfârșitul lunii iunie, starturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade, iar apoi urmează încontinuu să se răcească, mai ales din luna august, când încep nopțile răcoroase.
Pentru conservarea căldurii lacului, scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei, dar niciodată înainte de ora 10,00, și numai într-o anumită porțiune a lacului. Lacul nu poate fi utilizat pentru scăldare după ora 18,00, iar între ora 13,00 și 15,00, zilnic, se păstrează o pauză de îmbăiere datorită faptului că la orele respective expunerea razelor soarelui asupra luciului de apă este maximă. În aceste două ore apa se împrospătează, în sensul că din zona nefolosită a lacului vin curenții care aduc în permanență apă proaspătă, neutilizată.
Procedurile de tratament pe care Institutul Național de Balneologie le recomandă la Sovata vizează tratamentul pentru reumatologie, pentru afecțiuni ginecologice, cu rezultate deosebit de bune pentru combaterea sterilității la femei.
Pentru a pune în valoare unicitatea zonei, Primăria Sovata a implementat un proiect cu finanțare europeană de peste un milion de euro, „Drumul Sării Sovata — Reabilitare și extindere infrastructura de vizitare a rezervației naturale Lacul Ursu și Arboretele de pe sărături”, care dă posibilitatea turiștilor să viziteze zona, dar în același timp să o protejeze.
Rezervația „Lacul Ursu și Arboretele de pe sărături” se întinde pe o suprafață de 79 de hectare, cuprinde două lacuri amenajate, Ursu și Aluniș, precum și alte patru lacuri neamenajate, respectiv lacurile Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei, are alei din lemn, pontoane și foișoare, astfel încât turiștii să poată admira arboretul unic în lume, precum și lacurile saline neamenajate, fără însă a afecta în vreun fel rezervația.
Drumul Sării are două alei de studiu în jurul lacului — aleea sării și aleea ursului — adică două poteci care trec prin anumite zone din aria protejată, cu panouri care descriu ce înseamnă această arie protejată, ce înseamnă această regiune a sării. Acest Drum al Sării este presărat cu panouri informative despre floră și faună, cu explicații despre ce anume deosebește această regiune de alte regiuni.
Sursa: AGERPRES