Peștera cu cristale de calcit din mina Farcu, a doua din lume care poate fi vizitată

Singura peșteră cu cristale de calcit amenajată din Europa și a doua din lume care poate fi vizitată se află în Bihor, în comuna Roșia, fiind descoperită de un miner în timpul lucrărilor la o galerie a fostei mine de bauxită Farcu, cercetări recente atestând și efecte benefice asupra sănătății oamenilor.

”E o peșteră tip geodă, adică un spațiu închis în care s-au format cristalele, pentru că numai în spații închise se formează cristalele. Dacă ar fi avut legătură cu exteriorul, cu aerul de afară, nu am mai fi avut cristale de calcit. De aici și raritatea. Este a doua peșteră din lume cu cristale de calcit vizitabilă. Mai este una în Africa de Sud. Asemenea cristale de calcit mai există în România și în lume, doar că peșterile sunt închise și nu pot să intre decât oameni de știință sau speologi, cu programări și aprobări”, a declarat, pentru AGERPRES, ghidul peșterii, Valentina Ciuhandu.

Cristalele de calcit din mina Farcu, albe și strălucitoare, sunt formațiuni geologice de o rară frumusețe. Ele cresc în diverse forme, de la floare de lotus până la cele mai spectaculoase, din tavan, în forma unor iatagane verticale, cu lungimi de până la un metru, dar cu o grosime a panglicii de doar trei-patru milimetri. Ele sunt foarte fine, fragile și extraordinar de frumoase.

”Se pare că aceste cristale au și o valoare energetică deosebită, pentru că deja cercetători din Ungaria și România, specializați în speoterapie, au venit aici și au făcut măsurători. Rezultatele sunt neașteptate. Cristalele creează o stare de calm și o stare de stabilitate termică. Foarte mulți care au intrat cu dureri de cap în peșteră au sesizat că migrenele le-au dispărut destul de surprinzător. Nu există încă o explicație științifică, dar efectele sunt evidente”, a declarat, pentru AGERPRES, speologul Viorel Lascu, fost președinte al Federației Române de Speologie.

Spațiul din peșteră cu cristale existent în momentul de față are două părți, una pentru vizitatori, care le pot vedea de aproape pe o lungime de circa 60 de metri și partea științifică, având o lungime de o sută de metri, accesibilă doar cercetării, asigurând conservarea și dezvoltarea în continuare a acestei lumi magnifice a cristalelor de calcit.

Pentru a proteja cât mai mult aceste rarități, vizitarea galeriilor se face de către grupuri restrânse, de cel mult 15 persoane, timpul de vizitare fiind în jur de o jumătate de oră.

Potrivit speologului Viorel Lascu, Peștera cu cristale din mina Farcu reprezintă un unicat în Europa, din mai multe motive. În primul rând, pentru că se deschide dintr-o mină de bauxită în care, teoretic, mai sunt posibile activități economice. În al doilea rând, pentru că astfel de peșteri cu valoare inedită, cu cristalizări de asemenea natură sunt foarte rare și acolo unde sunt, nu sunt deschise accesului public, ci numai cercetării. Și nu în cele din urmă, este unicat prin modul de administrare inedit, prin faptul că aici și-au dat mâna asociații nonprofit, comunitățile locale și instituții guvernamentale pentru un management asociativ.

Turiștii care vor să viziteze peștera cu cristale vor intra printr-o galerie de bauxită. Prima atracție este muzeul minier, unde poate fi văzut un trenuleț încărcat cu bauxită, dar și unelte de minerit. De altfel, una dintre galerii mai conține bauxită, ea putând fi oricând deschisă exploatării.

”Aici se combină trei lucruri: partea de muzeu minier, vizita peșterii cu cristale și partea de dezvoltare economică. Una dintre galerii cu bauxită poate fi oricând deschisă exploatării, fiind în prezent în conservare. Dacă se dovedește că e rentabilă bauxita — pentru că în prezent e mai ieftină cea adusă din țările africane și Ucraina — ar putea fi exploatată”, a mai spus Viorel Lascu.

După vizita peșterii, la suprafață, se poate urca într-un punct de belvedere — un balcon situat la peste 50 de metri înălțime, deasupra stâncilor și a unei văi splendide. Curajoșii pot încerca și un ”zbor” cu tiroliana peste o prăpastie de 270 metri lungime.

Amenajarea peșterii și a atracțiilor exterioare a fost făcută, în anul 2012, de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor cu fonduri din Programul GEF al ONU și de la Primăria comunei Roșia. Anual, aici vin peste 10.000 de turiști.

”Peștera cu cristale din mina Farcu este una dintre perlele coroanei Pădurii Craiului, poate cea mai frumoasă, dar în același timp este secondată de alte atracții naturale și culturale din zona munților Pădurea Craiului, precum peștera Vadu Crișului, peștera Unguru Mare, peștera Vântului și alte peșteri accesibile doar speologilor experimentați, și nu în ultimul rând, comunitățile locale din aici, care prin modul lor de viață și-au păstrat nealterate tradițiile”, a declarat, pentru AGERPRES, Paul Iacobaș, președintele CAPDD, administratorul sitului Natura 2000 Pădurea Craiului.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.