Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ariile protejate: grup mixt pentru schimbarea legislaţiei

Publicat: luni, 02 septembrie 2013

Ministerul Mediului va crea un grup de lucru pentru a schimba legislaţia privitoare la ariile protejate, cu participarea organizaţiilor non-guvernamentale din domeniu, a fost concluzia întâlnirii de astăzi dintre ministrul Rovana Plumb şi activiştii de mediu.

Cei cinci participanţi ai societăţii civile vor fi desemnaţi în următoarele 24 de ore.

Întâlnirea a fost convocată în urma protestelor vehemente ale ONG-urilor, după ce un proiect de modificare al Ordonanţei 57 ajunsese  pe masa guvernului conţinând prevederi grave, fără ca apărătorii mediului să fi fost consultaţi în vreun fel.

Ca urmare a celor două ore şi jumătate de discuţiii de astăzi, modificările la actuala OUG 57/2007 nu se vor mai face prin ordonanţă de urgenţă, ci printr-un proiect de lege.

„Negocierile au fost grele, dar constructive şi, într-un final, am ajuns la punctul din care ar fi trebuit de fapt să plecăm“a spus directorul WWF România, Csibi Magor. „A fost acceptată propunerea noastră de a se forma un grup de lucru mixt, format din reprezentanţi ai ONG-urilor, custozi/administratori ai ariilor protejate şi directori de parcuri. Avem astfel speranţa că acest proces participativ va crea transparenţă şi discuţii constructive, ducând, în final, la o lege benefică“, a conchis el.

„Ne-a trecut glonţul pe la ureche şi am scăpat“, a comentat reprezentantul Societăţii Ornitologice Române, Ovidiu Bufnilă, la finalul întrevederii. „Suntem optimişti, dar cu rezerve, pentru că cine se frige cu ciorbă suflă şi în iaurt. În plus, chiar dacă să zicem că ministrul face un proiect de lege bun, Parlamentul poate să îl măcelărească“, a mai spus Bufnilă.

„A fost o discuţie incredibil de fructuoasă, la care societatea civilă a venit hotărâtă să nu accepte ca avizele custozilor să fie consultative pentru simplul motiv ca presiunea factorilor economici şi ale consiliilor locale de a constui tot felul de bazaconii în parcuri şi arii protejate e uriaşă“, a spus Liviu Mihaiu, preşedintele organizaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. „Când e vorba de mediu, factorul politic are tendinţa de a-l considera un simplu ghişeu de avizat subordonat intereselor clientelare.“

Potrivit lui Mihaiu, grupul de lucru mixt va avea ocazia „să îndrepte anumite lacune din lege, pentru că există într-adevăr probleme, unii custozi nu au planuri de management, nu au consilii ştiinţifice, nu vin la avizare, etc. Dar deocamdata pericolul nu mai există“.

natgeo.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=13264

Publicat de la data sept. 2 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 octombrie 2019, 15:35
 

N
Predominant însorit
21°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 52%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:34
Apus: 18:27
Prognoza 19 octombrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Predominant senin
10°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.590 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team