Preşedintele şi premierul susţin ideea unui referendum privind Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că premierul Victor Ponta a reprezentat pentru el „o speranţă”, dar că ulterior şi-a dat seama că „este corupt”, vorbind în acest context de decizia Guvernului de a muta 3.800 de hectare de teren de la Academia Agricolă în subordinea Consiliului Judeţean Brăila.

„Eu am un pact de coabitare cu Victor Ponta, dar nu am un pact al tăcerii. Şase luni i-am girat. Adesea am avut bune aprecieri la adresa Guvernului, pentru că mi s-a părut corect să-i sprijin. Dar, dacă ei confundă acest sprijin cu obligaţia de a fi părtaşi cu ei la proasta guvernare sau la corupţie, acest lucru nu merge”, a afirmat Băsescu, într-un interviu pentru cotidianul „Adevărul”, preluat de Nova News şi Amos News.

Traian Băsescu a adăugat că nu ezită să vorbească despre corupţie în cazul Guvernului, fără legătură cu miniştrii anchetaţi de DNA.

„Uitaţi-vă că este exact stilul lui Adrian Năstase. Vă aduceţi aminte afacerea ICA, cea în care un teren al Academiei Agricole a fost transferat din domeniul public în domeniul privat şi s-a vândut pe preţ de nimic? Uitaţi-vă la ce a făcut Guvernul Victor Ponta: 3.800 de hectare, tot ale Academiei Agricole, din Insula Mare a Brăilei, transferate la Consiliul Judeţean Brăila. Eu voi sta cu ochii pe aceste terenuri. (…) O să-mi spună domnul Victor Ponta că preşedintele CJ Brăila este un îndrăgostit de agricultură şi vrea să vadă cum creşte porumbul, grâul. Dar sunt cam multe hectare – 3.800, pământ de categorie 0, irigat, pe care stau cu ochii tot soiul de şacali. Odată transferat la CJ Brăila, cu uşurinţă prin hotărâre de Consiliu se trece în domeniul privat şi de acolo vânzarea către clienţi politici este gata. (…) Dacă asta nu e corupţie, mă duc la mănăstire”, a mai spus Băsescu.

El a adăugat că aceleaşi „tertipuri” pe care le-a folosit fostul premier Adrian Năstase le foloseşte şi Victor Ponta, cu influenţa „baronetului local, care-i cere ofrande pentru susţinere”.

Şeful statului a mai spus că politicienii aflaţi la putere nu sunt interesaţi de continuarea proceselor de modernizare a României.

„Victor Ponta a fost o speranţă pentru mine, pe urmă mi-am dat seama şi că nu are caracter şi că este mincinos şi că este corupt”, a afirmat preşedintele.

 Traian Băsescu, dar si premierul Ponta, despre Roşia Montană

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul unui interviu acordat B1TV, că Guvernul Ponta a greșit când a trimis proiectul Roșia Montană în Parlament, lucru ce a generat proteste ample la nivelul întregii țări.

„Eu nu vreau să nu-mi asum ceea ce mi-am asumat la un moment dat. Sunt în continuare un partizan al relansării mineritului, dar în același timp, spun că nu poți să faci ceva împotriva societății. Calea nu este să păcălești lumea. La Roșia Montană nu este nevoie de lege, e nevoie doar de o hotărâre de guvern. Guvernul a greșit trimițând legea la Parlament. Trebuia să anunțe că dezbatem problema Roșia Montană și am fi deschis un dialog. Dar lașitatea este tipică pentru acest Guvern”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a precizat că, dacă este nevoie, va declanșa și un referendum privind mineritul în Roșia Montană.

„Nu am nicio problemă să declanșez un referendum în acest sens. Dacă guvernul nu găsește resurse să discute cu societatea civilă, îl vom face odată cu europarlamentarele”, a mai spus Traian Băsescu.

Referitor la acuzele pe care le-a primit în vremea guvernului Boc, când doar s-a arătat în favoarea proiectului, șeful statului a mai declarat că a venit momentul să-l întrebe și el pe Victor Ponta câți bani a luat din semnarea acestui proiect.

„Ponta, câți bani ai luat pentru Roșia Montană”, a spus Traian Băsescu.

Președintele spune că Victor Ponta dă dovadă de multă lașitate, spunând că, în calitate de deputat, el va vota împotriva acestui proiect în Parlament.

„Ce vor spune partenerii noștri externi când vor vedea că Ponta, în calitate de premier, demarează acest proiect, dar ca și deputat votează împotriva. Asta e dovadă de lașitate. E lipsă de responsabilitate”, a mai spus Traian Băsescu.

*********************

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL, că ideea preşedintele, Traian Băsescu, de a declanşa un referendum privind proiectul Roşia Montană este foarte bună.

„Dacă preşedintele Traian Băsescu, conform atribuţiilor sale constituţionale, consideră util să declanşeze un referendum, cred că e o idee foarte bună”, a spus Ponta.

Totodată, premierul Victor Ponta a spus că Parlamentul este instituţia care are legitimitatea de a lua o decizie fiind şi locul ideal de dezbatere.

„Dacă ţineam în continuare la Guvern proiecte de acest gen, în care laşitatea Guvernului anterior nu a permis adoptarea unei soluţii, puteam doar să anunţ că statul român urmează să plătească miliarde de dolari despăgubire pentru un proiect care nu se realizează niciodată”, a mai spus Victor Ponta.

Traian Băsescu, despre privatizarea CFR Marfă

Revenind la interviul acordat ziarului „Adevărul”, preşedintele a declarat că Guvernul a favorizat câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă şi că „Fenechiu a fost cu sabia deasupra capului pusă de premier”. „A fost un investitor foarte favorizat în tot procesul. În plin proces de licitaţie s-au transformat datoriile în acţiuni, din iunie abia acum Guvernul a dat hotărârea, să-i dea timp să caute bani. L-am mai atenţionat pe Victor Ponta dacă nu cumva această întârziere nu a fost deliberată pentru a-l favoriza. (…) Aş fi văzut o privatizare cu un investitor strategic definit cu obligaţia de a moderniza compania şi de suma de la încasare, sub rezerva că nerespectarea clauzei de investiţii atrage anularea privatizării. Nu mi se pare o treabă foarte serioasă când cel declarat câştigător aleargă prin Rusia, prin eu ştiu ce ţări, să găsească bani cu care să cumpere, nu ştiu unde va găsi bani cu care să modernizeze compania. (…) Fenechiu a fost cu sabia deasupra capului pusă de premier: ori o faci, ori nu mai rămâi ministru. În timpul care a fost, asta a făcut, nu avea cum să facă”, a spus Băsescu.

Băsescu: Mă întreb cine poate fi noul preşedinte

Referitor la cine poate fi viitorul şef al statului, Traian Băsescu a declarat că Crin Antonescu şi Victor Ponta ar fi „dezastre pentru România”.

„Şi eu mă întreb cine poate fi noul preşedinte. Nu pot spune în momentul de faţă că cel care s-a autointitulat – ştiţi că e vremea autointitulărilor acum în România, care regi, care împăraţi, înţeleg că în weekendul ăsta s-a autointitulat preşedinte şi Crin Antonescu a spus că el candidat nu poate fi, el e direct preşedinte, o autointitulare specifică dezbaterii publice de zilele acestea, când se tot autointulează toţi câte ceva. (…) Mă uit la cei doi lideri ai celei mai mari structuri politice, USL. Crin Antonescu ar fi un dezastru pentru România, Victor Ponta un dezastru pentru România, şi imatur şi pregătit oricând să mintă; uitaţi-vă, luaţi-i declaraţiile de la o zi la alta. Spre opoziţie te poţi uita, sunt câţiva oameni de calitate, fie că te uiţi la Monica Macovei, fie că te uiţi la Predoiu, fie că te uiţi la Elena Udrea, care e singurul politician care creşte în sondaje în acest an de opoziţie. Tot nu vezi încă preşedintele, nu-l poţi identifica. E adevărat, şi când am candidat eu prima dată, nu se vedea preşedintele, de aceea încă nu disper”, a spus Băsescu, la Adevărul Live.

Întrebat dacă România e pregătită pentru un preşedinte femeie, Băsescu a spus: „Eu ştiu două femei care îi bat şi pe Ponta şi pe Crin Antonescu în dezbateri publice: Monica Macovei şi Elena Udrea”.

Băsescu: L-am apreciat foarte mult pe Cioabă

Şeful statului  nu a uitat să precizeze  că l-a apreciat foarte mult pe Florin Cioabă pentru că i-a îndemnat tot timpul pe romi să meargă la şcoală şi să se creştineze.

„De aceea l-am apreciat foarte mult pe Cioabă, pentru că el tot timpul i-a îndemnat să meagă la şcoală şi să se creştineze. (…) Am apreciat foarte mult acest efort al lui Cioabă şi asta a fost relaţia mea cu el: respectul pentru că şi-a dat seama de hibele comunităţii pe care o reprezenta: şcoala şi biserica”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la, la Adevărul Live.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.