Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Armata Română vrea să cucerească spațiul

Publicat: luni, 22 aprilie 2019

Armata Română vrea să cucerească spațiul. Ministrul Apărării, Gabriel Leș, s-a întâlnit cu directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), Pascal Legai, iar cei doi oficiali au discutat despre posibilitatea de cooperare și instruire a specialiștilor din domeniul spațial.

 

Până va ajunge să desfășoare misiuni în spațiu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va recruta, în perioada următoare, 3.500 de rezerviști militari. Campania de recrutare a mai fost aplicată și în anii trecuți, dar rezultatul nu a fost pe măsura așteptărilor, astfel că reprezentații MApN susțin că este nevoie de o modificare legisltivă prin care condițiile de angajare în cadrul Armatei să fie mai atractive.

În prezent, partea financiară reprezintă o problemă pentru cei care vor să devină rezerviști voluntari. Ei primesc 10% din solda de funcţie sau solda de grad a militarilor din serviciul activ. Pentru a face Armata mai atractivă, MApN a pregătit anul trecut un proiect de lege cu privire la Statutul rezerviştilor voluntari, care prevede salarii de trei ori mai mari.

În condițiile în care un soldat profesionist primește 1.857 de lei lunar, un rezervist voluntar ar putea primi 540 de lei, când stă acasă, un subofiţer rezervist voluntar – 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar – aproximativ 1.200 de  lei. În perioada de instruire, voluntarii rezerviști primesc solda întreagă (1.857 de lei – soldat, 2.400 de lei – subofiţer şi 4.000 de lei – ofiţer superior).

 

Cum vrea Armata Română să cucerească spațiul

 

„Discuțiile au fost axate, cu precădere, pe subiecte de actualitate din domeniul apărării și pe posibilități de cooperare și instruire a specialiștilor din domeniul spațial.

 

Ministrul Leș a afirmat că România dorește să consolideze relația de cooperare cu structurile Uniunii Europene în general, și cu EU SATCEN, în particular, și a apreciat programul spațial al Uniunii Europene și rolul și activitatea Centrului satelitar în contextul mai larg al Politicii Externe și de Securitate Comună și Politicii de Securitate și Apărare Comună”, se arată înctr-un comunicat emis de MApN.

 

Anul trecut, la finalul lunii noiembrie, Gabriel Leș s-a întânit cu președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius Ioan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA), care asigură suportul tehnic pentru ROSA. Insituția din România participă la un studiu-concept  care își propune să fundamenteze proiectul sistemului satelitar de telecomunicații. Acesta va deservi Sistemul Național de Securitate al României, iar programul este coordonat de MApN.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=110016

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 iunie 2019, 5:13
 

N
Senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:30
Apus: 21:02
Prognoza 18 iunie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
29°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

N
Parţial înnourat cu precipitaţii
19°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:10 si 00:00 In zona : Județul Bihor: Marghita, Săcueni, Aleșd, Valea lui Mihai, Popești, Diosig, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Șimian, Sălard, Balc, Chișlaz, Derna, Sârbi, Abram, Sălacea, Tarcea, Abrămuț, Cherechiu, Ciuhoi, Buduslău, Spinuș, Șinteu, Boianu Mare, Viișoara; Se […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:10 si 00:00 In zona : Județul Arad: Beliu, Craiva, Cermei, Archiș, Hășmaș, Cărand; Se vor semnala : averse torențiale ce vor cumula 30...35 l/mp, vijelie, grindină de mici și izolat medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice,
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 22 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 22:45 si 23:30 In zona : Județul Arad: Vârfurile, Moneasa;Județul Bihor: Beiuș, Aleșd, Ștei, Tileagd, Dobrești, Bratca, Buntești, Brusturi, Vadu Crișului, Borod, Șuncuiuș, Aștileu, Pomezeu, Pietroasa, Finiș, Lunca, Drăgănești, Rieni, Șoimi, Remetea, Vașcău, Lugașu de Jos, Țețchea, Aușeu, Câmpani, […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 16 iunie, ora 22 – 17 iunie, ora 12 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate Mesaj : MESAJ 2ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ   COD GALBENInterval de valabilitate: 16 […]

Loto

Horoscop

 • 215.285 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team