Articolul 96 – Ion MARIN
Modul mai curând apatic în care au reacționat liderii USL, cu o singură excepție, notabilă, față de anunțul președintelui că respinge Memorandumul cu FMI, pare să însemne liniștea dinaintea furtunii. Singurul care a prevăzut-o deja este consilierul casandră pe nume Lăzăroiu, care a declarat că știe din surse sigure că USL-ul îl va pune pe Traian Băsescu sub acuzare pentru înaltă trădare. Ceea ce pentru majoritatea parlamentară este chiar mai simplu decât să-l suspende. Astfel, conform articolului 96 din Constituție, Camera Deputaților și Senatul, în Ședință Comună, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților și senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Președintelui României pentru înaltă trădare. Propunerea de punere sub acuzare poate fi inițiată de majoritatea deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștință Președintelui României pentru a putea da explicații cu privire la faptele ce i se impută. De la data punerii sub acuzare și până la data demiterii, președintele este suspendat de drept. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție. Președintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
După cum se vede este o procedură extrem de comodă pentru majoritatea USL în cazul că ar avea voința politică s-o pună în aplicare. Mai rămân de lămurit două chestiuni: faptele pentru care Traian Băsescu este acuzat de înaltă trădare și reacția protectorilor săi din afara țării. Articolul 155 din codul penal în vigoare, prevede între faptele referitoare la trădare și ”subminarea economică sau politică a statului”, ceea ce este posibil ca Parlamentul să socotească a se întâmpla în urma câtorva decizii cumulate ale președintelui, precum suspendarea Memorandumului cu FMI (așa cum s-a exprimat Victor Ponta) și a raporturilor cu CE și respingerea sine die a bugetului, ceea ce va duce la blocarea întregii activități a statului, dar și la creșterea dobânzilor la creditele la care România se va împrumuta de aici înainte, la scăderea ratingului de țară, bref, la subminarea economică. La care se poate adăuga și subminarea politică prin situația deja semnalată de UE conform căreia ”proiectul de țară” al lui Traian Băsescu referitor la Republica Moldova aduce prejudicii imense Uniunii și implicit României.
Din formularea acestor acuzații posibile, pentru că faptele există în mod indubitabil, reiese și că susținătorii săi de până acum, euroatlantici, nu vor mai avea nici un interes să-l apere și dealtfel nici nu vor mai avea cum, dat fiind că decizia finală nu o va mai lua poporul prin referendum ci Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce înseamnă că nu mai este o decizie politică asupra căreia se pot pronunța organizațiile supranaționale din care România face parte, ci una judiciară, asupra căreia, în baza principiilor statului de drept și în primul rând a celui referitor la separația puterilor, acestea nu-și pot permite să intervină.
Altfel, viața politică poate merge înainte. Aceasta deoarece întocmai ca și în cazul suspendării, funcția este suplinită de președintele Senatului, până când președintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare pe baza unei proceduri ce se judecă cu celeritate. Conform articolului 97 din Constituție, în termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, guvernul va organiza alegeri pentru un nou Președinte.