Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

EUROSUR, cel mai nou mijloc de salvare a vieților migranților

Publicat: marți, 03 decembrie 2013

Instrumente mai bune pentru a preveni infracțiunile transfrontaliere – cum ar fi traficul de persoane sau traficul de droguri, și, în același timp, pentru a detecta acele ambarcațiuni cu migranți aflate în primejdie, cu scopul de a le furniza asistență, în deplină conformitate cu obligațiile europene și internaționale, inclusiv principiul nereturnării, sunt principalele sarcini ale Sistemului european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR), care a devenit operaţional luni, 2 decembrie.

Cecilia Malmström, comisar european pentru afaceri interne, este de părere că, EUROSUR „reprezintă un răspuns cu adevărat european pentru a salva viețile migranților care călătoresc pe nave supraaglomerate și nesigure, pentru a evita alte tragedii în Marea Mediterană și, de asemenea, pentru a opri ambarcațiunile rapide care transportă droguri”. În opinia oficialului european, aceste inițiative depind într-o mare măsură de schimbul de informații în timp util și de eforturile coordonate dintre agențiile naționale și europene. „EUROSUR oferă acest cadru, cu respectarea deplină a obligațiilor internaționale”, mai spune Cecilia Malmström.

EUROSUR este instituit la nivelul celor 18 state membre ale Uniunii, care au frontiere externe meridionale și orientale și cu Norvegia, țară asociată spațiului Schengen. Celelalte 11 state membre ale UE și celelalte țări asociate spațiului Schengen vor participa la EUROSUR începând cu 1 decembrie 2014. Diferitele componente ale EUROSUR vor fi actualizate în permanență în anii următori.

Structura de bază a EUROSUR este reprezentată de „centrele naționale de coordonare”, prin intermediul cărora sunt obligate să coopereze și să își coordoneze activitățile toate autoritățile naționale care au responsabilități în ceea ce privește supravegherea frontierelor (de exemplu, poliția de frontieră, poliția, paza de coastă, marina militară). Aceste autorități naționale fac schimb de informații privind incidentele care se produc la frontierele externe terestre și maritime, privind situația și poziția patrulelor, precum și rapoartele analitice și de informare, prin intermediul „tablourilor situaționale naționale”.

Grație acestei cooperări și acestui schimb de informații, statul membru în cauză poate să reacționeze mult mai rapid în cazul oricăror incidente legate de migrația ilegală și de infracționalitatea transfrontalieră sau care prezintă un risc pentru viața migranților.

Agenția pentru gestionarea frontierelor UE, Frontex, joacă un rol important în reunirea și analizarea informațiilor din „tabloul situațional european” culese de către statele membre, identificând astfel eventualele schimbări ale rutelor sau noi metode folosite de către rețelele infracționale. Acest tablou situațional european conține, de asemenea, informațiile colectate în cursul operațiunilor comune ale Frontex și informații privind zona prefrontalieră. În plus, Frontex sprijină statele membre în detectarea navelor mici, cooperând îndeaproape cu alte agenții ale UE, cum ar fi Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă și Centrul Satelitar al UE.

EUROSUR permite statelor membre să reacționeze mai rapid nu numai în cazul unor incidente izolate, ci și în cazul unor situații critice care au loc la frontierele externe. În acest scop, frontierele externe terestre și maritime au fost împărțite în „secțiuni frontaliere”, fiecăreia dintre acestea fiindu-i atribuit un „nivel de impact” scăzut, mediu sau ridicat, similar cu un semafor. Această abordare permite identificarea punctelor critice la frontierele externe, determinând o reacție standardizată la nivel național și, dacă este nevoie, la nivel european.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării respectării drepturilor fundamentale și a obligațiilor care decurg din dreptul internațional. De exemplu, trebuie să se acorde prioritate persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii, minorii neînsoțiți sau persoanele care au nevoie de asistență medicală de urgență. Regulamentul EUROSUR prevede că, statele membre și Frontex trebuie să respecte pe deplin principiile nereturnării și demnității umane în cazul persoanelor care au nevoie de protecție internațională. Deoarece schimbul de informații în cadrul EUROSUR este limitat la informațiile operaționale, cum ar fi localizarea incidentelor și a patrulelor, posibilitatea de a face schimb de date cu caracter personal este foarte limitată.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=19268

Publicat de la data dec. 3 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 octombrie 2019, 10:24
 

N
Soare
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:29
Apus: 18:34
Prognoza 15 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Parţial noros
10°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.559 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team