Asistența europeană pentru Republica Moldova, deblocată

Comisia Europeană a dispus alocarea unei tranșe de 30 de milioane de euro din programul de asistență macro-financiară pentru Republica Moldova. Aceasta este prima din cele trei tranșe programate în programul de asistență macro-financiară adoptat încă din septembrie 2017.

Fondurile nu au fost însă distribuite până acum, după ce Uniunea Europeană a reclamat deteriorarea statului de drept în Republica Moldova, sub guvernarea anterioară.

Comisia Europeană a considerat însă că guvernul de la Chișinău și-a îndeplinit angajamentele asumate în relație cu UE, inclusiv măsuri de combatere a corupției și spălării banilor și reforme în domeniul energetic și sectorul financiar și aplicarea unor măsuri de îmbunătățire a condițiilor de afaceri.

UE va continua să monitorizeze evoluția din Moldova pentru a vedea dacă vor fi îndeplinite și condițiile pentru următoarele tranșe.

Programul de macro-asistență are o valoare totală de până la 100 de milioane de euro și are drept scop acoperirea nevoilor de finanțare externă a Republicii Moldova, dar și implementarea unor reforme structurale ambițioase, notează Comisia Europeană.

O treime din cele 30 de milioane de euro alocate de UE sunt fonduri nerambursabile, iar restul sunt împrumuturi.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.