Asociația Națională a Stațiunilor Turistice din România – realizări notabile, proiecte de amploare pentru susținerea și promovarea stațiunilor balneoclimaterice

În anul 2002 s-a constituit Asociația Națională a Stațiunilor Turistice din România (ANSTR), având ca membri fondatori stațiunile Amara, Băile Herculane, Borsec, Călimănești-Căciulata, Geoagiu Băi, Ocna Șugatag și Pucioasa. În cei 12 ani de la înființare, asociația și-a dovedit utilitatea, străduindu-se să-și atingă scopul său central ce constă în realizarea unei unități mai strânse între membrii săi în vederea promovării turismului românesc prin încheierea unor acorduri în domeniul administrativ, îmbunătățirea legislației, accesarea fondurilor europene, constituirea unei unități funcționale între membrii asociației, spre a-și face auzită vocea mai bine ca o entitate cu reale resurse și oportunități în dezvoltarea turismului românesc. Că aceste obiective au fost îndeplinite în bună măsură o dovedește și faptul că asociația a crescut de la an la an, în prezent numărând 35 de stațiuni turistice, cele mai multe de interes național, precum și de interes local. În acest parcurs ascendent și cu reale posibilități de dezvoltare un rol important îl are modul pozitiv în care este coordonată asociația, al cărei președinte este dl.Victor Moraru, primar al orașului Amara.

Între multele realizări ale asociației de mare interes și utilitate este și editarea unei lucrări necesare de popularizare a acestor stațiuni, intitulată ”Ghidul stațiunilor balneo-turistice”, apărut anul trecut la editura Royal Company într-o formă grafică deosebită. În cadrul acestui ghid sunt prezentate în ordine alfabetică toate cele 35 de stațiuni membre ale asociației în mod succint, dar cu informații de strictă necesitate pentru cei interesați.

”Pentru a afla mai multe despre asociația noastră, precum și despre fiecare stațiune în parte, turiștii și publicul larg pot accesa și site-ul nostru, precum și site-urile stațiunilor, ne-a spus dl.Victor Moraru, președintele ANSTR. De altfel, a adăugat domnia sa, intenționăm să lărgim modalitățile de promovare și de mediatizare ale asociației și stațiunilor în vederea creșterii eficienței lor, gradului de ocupare, bineînțeles, în primul rând, prin îmbunătățirea calității serviciilor și sporirii indicatorilor specifici în privința confortului, tratamentului, destinderii și divertismentului etc.

Asociația are o serie de obiective imediate, deosebit de ambițioase, între care promovarea unor proiecte de acte normative pentru modificarea și completarea legislației existente în domeniul turismului, trecerea în administrarea primăriilor a stațiunilor turistice și balneoclimatice, a surselor de ape termo-minerale, în consens cu principiile descentralizării administrative. De altfel, și în prezent, primăriile din aceste localități sunt instituțiile care se implică în cea mai mare măsură în privința întreținerii, funcționării, dezvoltării și chiar a promovării stațiunilor balneoclimaterice, ceea ce este cât se poate de explicabil, având în vedere că în cele mai multe cazuri activitatea balneoclimaterică reprezintă principala sursă de venituri a localității, de locuri de muncă și de impozite și taxe bugetare”.

Prin urmare, sunt avute în vedere și acțiuni de preluare a imobilelor și a terenurilor din domeniul public sau de stat aflate în administrarea unor societăți comerciale sau altor organisme care nu au nimic de a face cu turismul, care nu reprezintă interese ale statului român și cu atât mai puțin ale populației din localitățile respective, nu puține fiind cazurile în care s-a ajuns la degradarea unui patrimoniu inestimabil. Pe de altă parte, sunt și multe stațiuni în care s-au făcut investiții prin grija unor manageri dedicați activității turistice și care, prin eforturile lor, au reușit să confere un grad sporit de frumusețe și confort, de atractivitate stațiunilor respective.

Ziarul ”Ultima oră” va prezenta cititorilor săi, atât în ediția tipărită cât și pe site-ul său asemenea realizări, unele dintre ele impresionante, precum și ofertele turistice, în consens, de altfel, cu preocupările asociației pentru promovarea stațiunilor și pentru crearea unei bănci de date și informații specifice care să ajute la realizarea obiectivelor asociației.

Ovidiu ZANFIR

Foto: Statiunea Amara

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.