Susținuți de Style&Nature: Black Wolves pleacă în Africa

      Patru români, patru tineri, Sebi, Robert, Emilian și Ion, reuniți sub denumirea Black Wolves (Lupii Negri) își propun o serie de proiecte sub semnul aventurii dar și al cunoașterii, al interculturalității, menit să ducă în locuri îndepărtate dovezi ale culturii naționale, ale tradițiilor românești, într-un demers de apropiere a oamenilor de pretutindeni. Patru români a căror bătaie a inimii e șuierul vântului printr-un dracon, cum spun ei, plecând de la simbolul pe care l-au adoptat și anume capetele de lup, inspirate din steagul dacic.

            Prima lor aventură, „From White to Black (and back)” (De la Alb la Negru și înapoi), este o călătorie pe care o întreprind în calitate de globetrotteri români de la București la Bamako (capitala statului Mali), via Budapesta cu un scop caritabil. De fapt, traseul Budapesta-Bamako este fostul traseu Dakar și vor să marcheze entuziasmul celor care au inițiat acest traseu.

            Bamako nu este însă pentru ei finalul aventurii, ci un alt început, pentru că, odată ajunși la Bamako, BLACK WOLVES părăsesc siguranța și confortul psihic și o pornesc înapoi spre casă, singuri, prin neîmblânzita Africă. Drumul înapoi stă sub același semn al actelor caritabile și, mai mult decât atât, devine un schimb cultural, menit să integreze, poate pentru totdeauna, frânturi de tradiție românească pe pământul arid, şi poate chiar total neprietenos pentru un european, al Africii de Vest.

            Întregul proiect va fi documentat vizual, urmând ca întreaga experienţă să fie topită la întoarcere într-o carte şi într-un documentar care să arate lumii că, deși românii n-au fost un popor cuceritor în sens istoric, poate fi unul care cucerește dimensiuni umane greu de egalat.
Cine sunt temerarii noștri, membri ai Black Wolves?

            Iată-i, foarte pe scurt, așa cum se prezintă ei: Sebi, producător de vise rapide și pilot de mașini lente; Robert, creator carosier și pilot; Emilian, copilot, pasionat de orice are motor;
Ion, pasionat de stele, deci și de orientare, deci și de GPS, globetrotter de mic. Și sigur alături de ei, echipa este completată de bolidul din imagine care va fi încărcat cu bagaje, alimente, corturi și drone. Vom avea imagini memorabile!

            „Vrem să dăruim din cultura noastră, din obiceiurile noastre, din mâncarea și băutura noastră. Să ducem o bucățică din România în Africa, iar la întoarcere să venim cu imagini, povești și mâncăruri pe care le vom așeza într-o frumoasă carte”, ne mărturisesc cei patru tineri lupi negri.

Proiectul Black Wolves este sustinut de firma  Style&Nature al cărei director artistic este dna Maria Andrei a cărei filosofie transpusă în promovarea acestui concept se regăsește chiar în numele primei acțiuni a grupului Lupii Negri: ”From White to Black (and back)” – De la Alb la Negru (și înapoi): ”Albul, ca simbol, este opusul negrului și prezentat, de cele mai multe ori, ca lumina în opoziție cu întunericul. Lumina soarelui pare să fie fără de culoare sau albă, dar, în realitate, este creată din toate culorile spectrului – curcubeul fiind o dovadă acestui fapt -, chiar dacă avem nevoie de condiții atmosferice speciale sau de o prismă pentru a îndoi razele de lumină și a observa cu ușurință acest lucru. Este asociat cu inocența, puritatea, perfecțiunea, binele, curățenia, noul, exactitatea. Ca și negrul, albul se potrivește oricărei alte combinații cromatice, iar în feng shui corespunde elementului metal. Este culoarea laptelui și a zăpezii curate, a unei părți a populației în comparație cu o altă parte “de culoare”, a medicilor și asistentelor medicale, iar unii îl atribuie regalității, sfinților și îngerilor. În cele mai multe țări occidentale albul este culoarea mireselor, pe când în Orient albul este semn de doliu. Este culoarea începutului, dar și a sfârșitului, a capitulării, dar și a cavalerului salvator sau a porumbelului păcii, a sacrificiului și a virtuții. Negrul – cea mai închisă culoare în contrast cu albul se remarcă, de fapt, prin absența oricărei culori din spectrul vizibil, absorbind toată lumina. Din timpuri străvechi a fost asociat cu moartea, răutatea, magia sau vrăjitoria, pe parcursul istoriei a devenit – totodată – culoarea regalității, a dreptății sau a artiștilor, pentru ca în zilele noastre să fie sinonim cu eleganța absolută în modă.”

            La rândul lor, cei patru Lupi Negri continuă să gloseze pe dualitatea alb-negru, dar o fac în registru social, umanitar, cultural: ”De mii de ani, NEGRUL a fost dator să dăruiască, iar ALBUL se simțea îndreptățit să ia; simțea că i se cuvine, așa că NEGRUL a dat: cultură, istorie, bogăţii, resurse, bunătăţi, trofee, bestii şi oameni; deschis şi primitor, cu un zâmbet larg şi alb, dar întotdeauna păstrându-şi misterul de o atracţie irezistibilă. Această chemare nu s-a estompat. E acolo ca un cântec de sirenă, implacabil, seducător şi potenţial letal. A venit timpul să ne întoarcem la NEGRU, de data asta pentru a dărui. Vrem să dăruim din cultura noastră, din obiceiurile noastre, din mâncarea şi băutura noastră. Să ducem o frântură din România în Africa, iar la întoarcere să venim cu imagini, poveşti şi mâncăruri pe care să le aşezăm într-o frumoasă carte. Ne-am ales un simbol puternic care să ne ridice moralul în momentele grele, tocmai prin faptul că e atât de legat de moştenirea noastră geto-dacă. Doi prieteni neînfricaţi, cu puternice legături şi o moştenire care îi leagă pentru todeauna, dat fiind faptul că sunt uniţi într-un inel, simbol al infinitului, al unităţii, dar şi al unui contur de lună plină.  Deşi uniţi, fiecare are însă povestea lui. Lupii negri, animale nobile şi devotate, se împletesc cu istoria şi mitologia legată de stindardul dacilor, care după însemnările lui Mircea Eliade s-ar numi ei înşişi lupi. Această vietate, în egală măsură temută şi îndrăgită, prototip al războinicului înnăscut şi model de demnitate, a fost personificată şi aleasă totem de către geto-daci. Ei au dorit, fireşte, să semene şi să se comporte ca divinitatea lup. Au invocat-o în luptă, dar şi în alte împrejurări, aşa cum îl prezintă obiceiurile, mitologia, folclorul şi arta populară, românească. Ba chiar o tradiţie a oamenilor-lupi este atestată de Herodot şi pentru neuri, locuitori străvechi ai actualului pământ românesc: Aceşti oameni au reputaţia de a fi vrăjitori, căci atât sciţii, cât şi elinii stabiliţi in Sciţia spun că o dată pe an fiecare dintre neuri se preschimbă în lup, pentru puţine zile, şi că pe urmă îşi recapătă îndată forma”.

            Black Wolves pornesc la sfârșitul acestei săptămâni într-o călătorie fascinantă ce va dura o lună de zile pe un traseu ce se anunță de pe acum plin de aventură, dar și de semnificații, de întâmplări cu valoare simbolică pe care cei patru tineri români se străduiesc să o înscrie în lista marilor călătorii inițiatice, având în bagaje istoria noastră profundă și, mai ales, omenia românească, sintetizate în tradiție, acte caritabile, schimburi culturale și interumane de referință. Le dorim succes și-i așteptăm ”From Black to White!”

 

Teodora MARIN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.