Asociatia pentru Proprietate Privata cere implicarea CEDO in problema restituirilor

Uniunea Nationala a Asociatiilor Proprietarilor Expropriati din Romania solicita audieri la CEDO pentru a demonstra lipsa de interes a autoritatilor romane cu privire la solutionarea dosarelor de restituire a proprietatilor.

Intr-o perioada in care ne aflam in plin proces de dezbatere publica a proiectului de lege prin care proprietarii urmeaza a fi despagubiti pentru imobilele care au fost confiscate de regimul comunist, autoritatile nu accepta niciun fel de discutie constructiva cu asociatiile de proprietari.

Dupa mai multe solicitari adresate de asociatiile de proprietari deposedati abuziv imediat dupa ce proiectul de lege a fost facut public, conducerea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a invitat de pe o zi pe alta asociatiile de proprietari care alcatuiesc Uniunea Nationala a Proprietarilor Expropriati din Romania doar pentru a realiza o formalitate – consultarea proprietarilor.

Continutul discutiilor purtate ne intareste convingerea ca guvernul nu are nici cea mai mica intentie de a rezolva problema retrocedarilor, ci doar sa adopte o lege in termenul indicat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Propunerile asociatiilor de proprietari de modificare a proiectului de lege au fost toate respinse urmand a fi mentinute prevederile actuale. Acestea incalca insa principii fundamentale ale Conventiei Drepturilor Omului avand in vedere schimbarile care vor aparea in timpul jocului. Se va realiza o discriminare intre cei care au obtinut deja despagubiri si ceilalti care au avut nesansa de a nu li se fi solutionat notificarile pana in prezent.

Autoritatile nu doresc sa renunte la plafonarea sumei care reprezinta valoarea despagubirii. Se doreste eliminarea evaluarilor si se va adopta o modalitate diferita de acordare a despagubirii fata de cei care pana in prezent au primit despagubiri potrivit legii aflate in vigoare: se renunta la valoarea de piata stabilita dupa standarde internationale de evaluare si se adopta valoarea stabilita prin grilele notarilor publici de la data intrarii in vigoare a legii. Nici aceasta valoare orientativa nu este actualizata cu indicele de inflatie, desi plata urmeaza a fi facuta peste multi ani.

Este incalcat si dreptul la un proces echitabil, deoarece proprietarii nu mai pot ataca in instanta refuzul autoritatilor de a le solutiona notificarile, fiind nevoiti sa astepte inca multi ani pana cand vor primi un raspuns.

Ceea ce primul ministru anunta ca va fi in sfarsit legea care va face dreptate proprietarilor s-a transformat intr-o mare deziluzie; in realitate va fi un act normativ care va amana acordarea despagubirilor dupa 1 ianuarie 2017 cand vom avea probabil alt guvern. Proiectul de lege nu are in vedere o perioada de timp rezonabila in care sa fie despagubiti cei ale caror bunuri au fost confiscate. Acordarea esalonata a despagubirilor ar fi putut fi o varianta buna in primii ani dupa 1990, dar acum, dupa 23 de ani sa ii ceri unui proprietar sa mai astepte alti ani pana cand va primi totusi ceva nu este decat o dovada de rea credinta si de cinism din partea statului. Proprietarii au fost lipsiti de bunurile lor timp de 70 de ani, dreptul lor la despagubiri a fost tergiversat mai mult de doua decenii, iar statul nu acorda despagubiri pentru lipsa de folosinta a imobilului de la data preluarii si nici pentru deteriorarea bunului.

Guvernul Romaniei doreste subminarea celorlalte puteri ale statului: vrea sa adopte legea impusa de CEDO prin procedura nedemocratica a asumarii raspunderii inlaturand astfel parlamentul in procesul de elaborare a legii. Guvernul vrea chiar sa se erijeze si in instanta de judecata permitand unei institutii care este un exemplu de ineficienta sa invalideze deciziile emise de alte autoritati administrative. Este absolut inacceptabil modul in care intelege guvernul sa acorde puteri sporite Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Se dubleaza in acest fel controlul de legalitate efectuat de Institutia Prefectului ca sa nu mai vorbim de faptul ca ANRP va uza foarte probabil in mod discretionar de acest drept. Nu trebuie sa uitam situatia din prezent in care mii de dosare au fost trimise abuziv de aceasta institutie inapoi primariilor dupa ce acestea au ajuns in sfarsit la ANRP dupa ani de procese initiate de proprietari. Dupa o lunga perioada de inactivitate, acum conducerea acesteia a gasit in sfarsit vinovatii pentru blocarea totala a sistemului de acordare a despagubirilor: instantele judecatoresti care au obligat ANRP la plata de despagubiri si executorii judecatoresti care au dus la indeplinire aceste hotarari.

Guvernul prin aceasta lege nu intentioneaza sa despagubeasca proprietarii ci sa ii oblige sa isi vanda drepturile “samsarilor”, acestia urmand sa fie din nou beneficiarii principali ai acestei proceduri de restituire in natura, dupa ce actiunile la Fondul Proprietatea au fost cumparate in principal tot de acestia.

Proiectul de lege este denumit probabil in mod ironic “masuri pentru finalizarea procesului de restituire“. Nu stim la ce finalizare s-au gandit cei care au elaborat proiectul, dar stim ca miza acestei legi o constituie sute de mii de hectare de teren care, prin modul de aplicare a acestui act normativ, vor ajunge la dispozitia baronilor locali.

Asociatia pentru Proprietate Privata

presedinte Calin Ispravnic

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.