Asociatia pentru Proprietate Privata: Opriti abuzurile impotriva proprietarilor!
Asociatia pentru Proprietate Privata solicita parlamentarilor sa nu voteze astazi proiectul de lege pentru care guvernul isi asuma raspunderea. Prevederile lui sunt atat neconstitutionale cat si contrare Conventiei europene a drepturilor omului. Aceste aspecte au fost constatate si de CEDO insa guvernul nu a adus modificarile promise in fata reprezentantilor Curtii Europene si ai Consiliului de Ministri la intalnirea din 5 aprilie 2013.
In ciuda analizei critice facute de Curtea Europeana a Drepturilor Omului proiectului de lege, Guvernul nu a schimbat multe din prevederile care urmeaza a intra in vigoare daca legea este adoptata. Desi in decizia pronuntata in cauza Atanasiu si altii impotriva Romaniei CEDO cerea autoritatilor romane sa ia masuri urgente pentru ca proprietarii sa primeasca o despagubire echitabila, aceste aspecte nu se regasesc in noua lege.
Respectarea dreptului de proprietate face parte din categoria drepturilor fundamentale care trebuie sa stea la baza unei societati democratice. In cazul in care va fi adoptata noua lege in forma propusa de guvern, multi proprietari vor fi practic decazuti din dreptul de a primi depagubiri pentru proprietatile confiscate. Se ajunge astfel ca printr-un act normativ sa fie nerespectate principii fundamentale de drept potrivit carora proprietatea este imprescritibila.
Guvernul practica in relatia cu proprietarii deposedati abuziv politica faptului împlinit, prin alegerea procedurii angajarii raspunderii cu privire la proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv, în perioada regimului comunist în România.
Justificarea acestei masuri: procesele de la CEDO si termenul impus de institutia europeana. In realitate insa, Curtea de la Strasbourg care s-a saturat de miile de nemultumiti din Romania si de indiferenta statului roman a criticat in termeni aspri proiectul de lege propus.
CEDO a constatat ca proiectul guvernului ingradeste accesul la justitie prin faptul ca persoanele indreptatite nu se vor mai putea adresa instantei ca sa le solutioneze cererile in cazul in care institutiile abilitate in acest sens nu o fac. Proiectul de lege, contestat de altfel de toate asociatiile care promoveaza respectarea dreptului de proprietate, prevede doar posibilitatea atacarii in instanta a deciziilor emise de autoritati sau solutionarea pe care judiciara a cererilor doar dupa expirarea termenelor stabilite pentru ca institutiile statului sa rezolve cererile. Este practic o amanare a momentului in care proprietarii s-ar putea adresa instantei. De altfel, toate prevederile acestui proiect de lege sunt consecvente in incercarea de tergiversare, atat a datei cand vor fi solutionate cererile, dar mai ales a momentului in care s-ar acorda, in mod efectiv, despagubiri. Aceasta pentru ca responsabilitatea efectiva sa revina viitorilor guvernanti dupa modelul regelui francez Ludovic XV: “dupa mine potopul”.
Nici CEDO nu intelege care este ratiunea acordarii punctelor, daca valoarea unui punct este de 1 leu, faptul ca nu se raporteaza la moneda nationala reprezinta doar un mod de a complica mecanismul de compensare pentru cei carora nu le mai pot fi restituite imobilele in natura. Executivul a mentinut aceasta “inovatie” probabil pentru a fi mai simplu pentru cei care vor prelua drepturi litigioase pentru ca vor dobandi un numar de puncte pentru o anumita suma de bani si ar putea obtine, in plus, inca 15% de la stat.
In loc sa caute solutii pentru rezolvarea unei probleme create in anii 50 de regimul comunist si desavarsita la inceputul anilor 90 de actualii guvernanti, autoritatile cauta vinovatii pentru a-si ascunde necompetenta. Uitand parca cine a fost la putere in anii cand au fost vandute in temeiul Legii nr. 112 din 1995 imobilele care acum nu se mai pot restitui in natura, guvernul arunca intreaga vina pentru un esec atat de rasunator fie pe instantele de judecata, fie pe executorii judecatoresti, fie vinovatul principal este mafia imobiliara. Mafia imobiliara a fost insa creata de autoritati. Fara ajutorul functionarilor corupti din cadrul autoritatilor implicate in procesul de acordare a despagubitilor nu am mai fi vorbit astazi de samsari cum ii place primului ministru sa ii numeasca pe cei din cauza carora pretinde ca proprietarii nu au fost nici pana in prezent despagubiti. In aceste conditii, punand lupul paznic la oi, noua lege va acorda puteri sporite, permitand sa valideze sau sa invalideze deciziile autoritatilor administrative, tocmai functionarilor ANRP, institutie care se face vinovata de crearea si intretinerea acestei mafii imobiliare.
Un alt motiv de critica formulat de CEDO si neluat in seama de autoritatile de la noi il reprezinta acordarea despagubirii intr-o perioada lunga de timp (aproximativ 16 ani) la valoarea prevazuta in grilele notarilor publici de la data aparitiei legii fara ca aceasta sa fie actualizata cu indicele de inflatie. Curtea europeana a solicitat statului roman sa precizeze care este raportul intre pretul de piata al unui imobil confiscat si ceea ce este prevazut in prezent in grilele notarilor publici. Noua lege va crea o discrepanta intre modul in care au fost despagubiti unii dintre cei care au formulat cereri in temeiul vechilor legi de retrocedare si limitarea, plafonarea acordarii despagubirilor pentru ceilalti.
Asociatia pentru Proprietate Privata
presedinte Calin Ispravnic