Asteroid descoperit la Observatorul astronomic din Galati

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a fost descoperit un  asteroid, de către echipa formată din Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu.  Asteroidul a fost descoperit pe teritoriul constelației Taurul.

Asteroidul, care a primit denumirea 2013 UX11, a fost văzut în  imaginile făcute cu telescopul principal al Observatorului Astronomic,  cu diametrul oglinzii principale de 40 cm; imediat după acest lucru,  au fost raportate primele poziții (coordonate cerești) ale noului  asteroid către Minor Planet Center. Pentru a contribui la o  determinare a orbitei asteroidului, acesta a fost reobservat și în  alte două nopți. De asemenea, la cererea noastră, asteroidul a fost  observat și de către un alt observator astronomic din Marea Britanie.

În urma analizei observațiilor, Minor Planet Center a determinat că  2013 UX11 este un asteroid din Centura Principală de Asteroizi, care  se găsește între orbitele planetelor Marte și Jupiter; în același  timp, a fost calculată și perioada de rotație a asteroidului în jurul  Soarelui, aceasta fiind de aproximativ 4.2 ani tereștri. De asemenea,  a fost estimată și dimensiunea noului asteroid, acesta având un  diametru de aproximativ 2-2.5 kilometri.

Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii  Galați a început monitorizarea asteroizilor în luna august 2011; din  august 2011 și până în prezent, au fost observate peste 1.100 de  obiecte (asteroizi, comete și planete pitice), fiind raportate peste  10.000 de poziții (perechi de coordonate cerești) ale acestora către  Minor Planet Center. Astfel, Observatorul Astronomic din Galați este  în prezent pe locul 8 în Europa și în top 40 mondial (din peste 1.800  de observatoare) din punct de vedere al observațiilor asupra  asteroizilor și cometelor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.