Vizită istorică: Premierul Chinei a sosit la Bucureşti, prima dată după 19 ani VIDEO

Prima dată după 19 ani, premierul Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, a sosit luni la Bucureşti într-o vizită oficială, ca răspuns la invitaţia adresată de Victor Ponta, cu ocazia vizitei întreprinse la Beijing în luna iulie 2013.

Primul ministru al Chinei a fost întâmpinat la aeroportul Henri Coandă de către omologul său român, Victor Ponta.

Li Keqiang a fost primit cu pâine şi sare de doi tineri îmbrăcaţi în costume naţionale româneşti. Apoi, garda de onoare a intonat imnurile de stat.

Cei doi şefi de guvern au mers împreună la Palatul Victoria, unde au purtat o discuţie legată de stadiul relaţiilor politice şi economice dintre cele două state.

România şi China au semnat, luni, 13 acorduri de colaborare în diferite domenii, printre care pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China.

De asemenea, acordurile semnate vizează şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.Departamentul pentru Energie şi Administrația Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare.

Update 14.59. Omul de afaceri Bobby Păunescu semnează un acord pentru centrale eoliene.

Update 14.54: Un acord pe tema unei colaborări energetice în domeniul nuclear este un alt document semnat. Următorul document este Scrisoarea de confort Tarniţa.
Update 14.50: Se semnează acordul pentru înfiinţarea unui parc energetic. Urmează cel privind exportul de carne în Republica Populară Chineză.
Update 14.47: Cei doi premieri au apărut în sala unde se semnează acordurile. Primul este cel din domeniul energetic, de către Constantin Niţă. Este semnat şi acordul pentru înfiinţarea Institului Cultural.

 

Declaratiile de presă comune ale primului-ministru Victor Ponta și ale primului-ministru al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang

Victor Ponta: Domnule prim-ministru, doamnelor şi domnilor miniştri,
Doresc să salut cu deosebită căldură şi prietenie prezenţa la Bucureşti a primului-ministru Li Keqiang şi a delegaţiei care îl însoţeşte. Este o vizită pe care pot să o cataloghez ca fiind istorică, aproape 20 de ani de când, ultima dată, un prim-ministru al Chinei s-a aflat la Bucureşti. Vreau să mulţumesc d-lui prim-ministru pentru căldura primirii la Beijing, la începutul lunii iulie, şi să mulţumesc Guvernului Chinei pentru decizia de a organiza la Bucureşti a doua reuniune a Forumului la nivel înalt China – Europa Centrală şi de Est.
China este pentru România un partener privilegiat, avem o relaţie de 65 de ani, o relaţie excelentă din punct de vedere politic, economic, cultural şi educaţional. Au avut loc schimbări politice, s-au schimbat lideri politici, dar relaţia dintre România şi China a rămas la fel de apropiată şi aşa ne dorim şi în viitor. Şi îmi doresc ca, aşa cum am spus şi la Beijing, România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE şi în această regiune.
Salut adoptarea, cu această ocazie, a unei declaraţii privind aprofundarea cooperării bilaterale. Este încă o dovadă a mersului pozitiv al relaţiilor noastre şi încă un pas către realizarea unui parteneriat cu adevărat strategic între România şi China. Dincolo de relaţiile politice, care sunt excelente, despre relaţiile economice am discutat şi astăzi, la reuniunea bilaterală, şi vom discuta foarte mult și mâine, în cadrul forumului. China este un partener comercial şi economic important pentru România şi pentru ţările din regiune, însă potenţialul este mult mai mare şi trebuie să dezvoltăm aceste relaţii. M-am bucurat foarte mult să văd că în primele nouă luni ale anului 2013 exporturile României către China au crescut cu aproape 30%. Însă, consider că prezenţa la Bucureşti a primului ministru Li Keqiang şi a celorlalţi miniştri va impulsiona pozitiv aceste relaţii economice şi proiectele concrete. Semnarea documentelor anterioare se referă tocmai la proiecte foarte concrete în care China şi România pot coopera în viitor.
Este vorba în primul rând despre energie şi am semnat acorduri care acoperă, practic, atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro şi energie regenerabilă din surse eoliene. De asemenea, există proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastructurii, în domeniul produselor agro-alimentare şi în domeniul IT-ului. Şi chiar în cursul discuţiei de astăzi, am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în domeniul feroviar, pentru a avea şi în România o porţiune de cale ferată rapidă, pe baza tehnologiei din China, şi sunt convins, cu sprijinul primului-ministru şi al meu personal, că acest proiect va prinde contur cât mai repede.
Vreau să evidenţiez şi alte domenii de colaborare tradiţională între China şi România. Am fost extrem de bucuros în urmă cu trei zile să particip la deschiderea la Bucureşti a Institutului Confucius şi mulţumesc Guvernului Chinei pentru sprijinul acordat în vederea deschiderii unui sediu al Institutului Cultural Român la Beijing.
Vreau să precizez în final faptul că România îşi doreşte o relaţie specială cu China în cadrul regiunii şi în cadrul Uniunii Europene. Mai multă cooperare şi relaţii mai strânse între Uniunea Europeană şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi şi înseamnă avantaje pentru România. Implicarea Chinei în proiecte concrete de dezvoltare economică în regiune este un lucru extrem de pozitiv. Sunt extrem de bucuros şi de onorat ca Bucureştiul să fie gazda acestei reuniuni importante. Vreau să spun că de fiecare dată România va fi o gazdă bună pentru reprezentanţii Chinei, pentru partenerii noştri din China şi sunt convins că soarele, cu care nu-i obişnuit Bucureştiul la sfârşit de noiembrie, e semnul pozitiv pe care îl aşteptăm pentru succesul acestei reuniuni. Încă o dată, bine aţi venit la Bucureşti şi urez succes discuţiilor noastre bilaterale şi Forumului la nivel înalt China-Europa Centrală şi de Est.

Li Keqiang: Bună ziua, stimaţi prieteni, doamnelor şi domnilor din presă şi stimate dle prim ministru, bună ziua! Mulţumesc foarte mult, vreau să mulţumesc d-lui prim-ministru Ponta şi Guvernului României pentru primirea călduroasă şi tot ceea ce dumneavoastră aţi făcut pentru organizarea vizitei mele şi a delegaţiei guvernamentale chineze. Odată ce am coborât din avion, am văzut şi oameni primitori şi o vreme senină, de primăvară şi, cum a spus şi dl Ponta, în perioada aceasta, de obicei este iarnă, dar noi am simţit vremea senină, ca primăvara. Vreau să mulţumesc încă o dată pentru ceea ce a comentat dl prim-ministru, Guvernul României, pentru primirea frumoasă, pentru delegaţia noastră. România este prima ţară din turneul meu şi este prima ţară din Europa Centrală şi Est pe care o vizitez după ce am preluat funcţia de prim-ministru al Chinei. Această vizită are scopul de a consolida încrederea politică reciprocă, de a aprofunda prietenia tradiţională şi de a promova cooperarea pragmatică. Adineauri am avut o convorbire fructuoasă, pe domenii largi, profundă, cu dl prim-ministru Ponta şi am ajuns la o serie de consensuri importante. Dl prim-ministru Ponta a prezentat rezultatele convorbirilor şi mai ales, noi am fost martori la semnarea a unei serii de documente importante din diferite domenii, ca de exemplu, al economiei, comerţului, energiei, cultural şi alte documente de colaborare. Aceasta dovedeşte că cele două ţări vor avea o colaborare cu vitalitate deosebită și în viitor va trebui să depunem eforturi în următoarele aspecte.
În primul rând, putem să discutăm relațiile noastre pe baza respectului reciproc și tratarea cu sinceritate, cu egalitate, pentru a transforma prietenia tradițională dintre cele două țări într-un motor pentru colaborarea pragmatică în toate domeniile între cele două țări, să avem o bază solidă de colaborare pentru toate domeniile. Prezența mea și a d-lui prim-ministru Ponta aici dovedește că există o puternică încredere reciprocă politică între noi și semnarea documentelor în ceea ce privește înființarea Institutului Confucius /la București/ precum și înființarea Institutului Cultural Român la Beijing sunt o dovadă a colaborării interumane și culturale din ce în ce mai puternice între China și România.
Și, în al doilea rând, ambele părți promovează înțelegeri și interese comune și ambele părți ne-am propus obiective de dezvoltare și acordăm importanță și prioritate pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației, dar avem și motive de a consolida cooperarea în aceste domenii, pentru promovarea dezvoltării. Şi dumneavoastră ştiţi, „fabricat în China” este un termen cunoscut în întreaga lume şi, în procesul de dezvoltare a sa, China are o modernizare şi upgradare a economiei şi instalaţiilor, şi instalaţiile chineze, fabricarea instalaţiilor chineze are o pondere din ce în ce mai importantă pe piaţa globală şi astăzi am discutat în mod special cu domnul prim-ministru Ponta pentru cooperarea în domeniul de instalaţii chinezeşti, în domeniul de construire a infrastructurii româneşti şi în alte domenii specifice, de exemplu, calea ferată rapidă, energie eoliană, energie nucleară, precum şi calea ferată obişnuită. Toate acestea sunt domeniile în care noi am discutat şi obiectivele de cooperare. Şi România are avantaje în ceea ce priveşte fabricarea instalaţiilor, precum are şi avantaje din punct de vedere agricol. România este supranumită „grânarul Europei” şi noi dorim să importăm produsele de carne de vită, de oaie, din România şi cât puteţi să ne furnizaţi, putem să importăm de la dumneavoastră.
În al treilea rând, China consideră că relaţiile de cooperare chino-române constituie o bază solidă de reper în cadrul formatului de cooperare China – Europa Centrală şi de Est, precum şi în cadrul formatului de cooperare China-UE.
Noi am hotărât, împreună cu partea română, să alegem România pentru a găzdui reuniunea şefilor de guvern dintre China şi Europa Centrală şi de Est şi aceasta dovedeşte în sine că relaţiile şi cooperarea China-UE pot să promoveze şi cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est.
Săptămâna trecută, la Beijing a avut loc cea de-a 16-a reuniune a liderilor din China şi Uniunea Europeană şi a fost adoptată o strategie pentru cooperarea China-UE pe perspectiva 2020 şi considerăm că cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est constituie o parte importantă a relaţiilor China-UE şi partea chineză consideră, de asemenea, că relaţiile chino-române, cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est este în favoarea procesului de integrare europeană şi sperăm şi dorim să vedem o Europă unită, prosperă şi dezvoltată şi dorim să vedem, de asemenea, o monedă euro puternică. Noi promovăm împreună multipolarizarea lumii, precum şi diversificarea culturală şi a civilizaţiei. În România se spune că vinurile, cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai aromate şi gustoase. Şi în China avem un proverb în care se spune că vinurile bune se găsesc şi pe străduţe. Dar relaţiile chino-române sunt ca un vin bun şi aromat, care se găseşte nu numai pe străduţe, se găseşte şi pe bulevard. De aceea, avem motive să promovăm această relaţie, această prietenie chino-română, ca aceasta să aibă influenţă şi pondere şi în Europa şi în cooperarea China – Europa Centrală şi de Est şi pentru întreaga lume. Mulţumesc!

***

Reporter: Bună ziua. Daniel Florea, Agerpres. Întrebarea pe care o adresez premierului chinez va fi una mai cuprinzătoare, motiv pentru care voi face câteva pauze, pentru traducere. V-a convins premierul Victor Ponta, atât în vizita sa în China, cât şi în întâlnirile de aici, de la Bucureşti, că România poate fi poarta pentru intrarea investiţiilor chineze în Europa? România şi China îşi intensifică relaţiile la nivel politic, dar o fac şi la nivel economic? Vedeţi în Guvernul român un partener suficient de puternic şi serios pentru a întări prezenţa economică chineză în zonă? Şi, în final, câte contracte veţi semna la Bucureşti şi ce valoare vor avea investiţiile chineze în România?
Li Keqiang: Cred că există o bază solidă de colaborare chino-română bazată pe egalitate şi respect reciproc. Relaţiile noastre sunt tradiţionale şi prieteneşti. În urmă cu patru luni, domnul prim-ministru Ponta a avut o vizită în Beijing şi după patru luni am revenit la Bucureşti şi acest scurt interval dintre întâlniri dovedeşte că relaţiile chino-române sunt relaţii excepţionale şi ne tratăm reciproc ca parteneri strategici şi avem o prietenie profundă şi solidară şi dorim să promovăm şi cooperarea în domeniile economice şi comerciale. Nu ştiu cum vede China prietenul nostru de la presă, dar vreau să vă spun cum văd eu România: Guvernul Chinei acordă o importanţă deosebită relaţiilor chino-române. România, şi din punct de vedere al populaţiei şi din punct de vedere al suprafeței, este a doua ţară ca mărime din Europa Centrală şi de Est şi în ultimii ani România a cunoscut o creştere economică foarte rapidă şi această dezvoltare a României este în favoarea nivelului de trai al populaţiei din România, este în favoarea dezvoltării Europei Centrale şi de Est, precum şi în favoarea Uniunii Europene, aducând încrederea şi speranţa pentru România şi pentru Europa Centrală şi de Est şi pentru Uniunea Europeană. Sunt încântat, ca prieten venit din îndepărtare, sunt extrem de încântat de asta. Fiindcă România are o influenţă deosebită în spaţiul central şi est-european şi considerăm că România este un pilon important pentru relaţiile dintre China şi Europa Centrală şi de Est, precum şi pentru relaţiile China-UE. Pentru reuniunea liderilor de guvern din data aceasta, noi considerăm că România este un fanion de colaborare dintre China şi Europa Centrală şi de Est. Salutăm prezenţa firmelor româneşti pe piaţa chineză, precum şi partea chineză încurajează firmele chinezeşti să-și desfăşoare activitatea pe piaţa românească precum şi să colaboreze, prin România, pe terțe pieţe. În această vizită, au fost semnate o serie de documente şi contracte şi pe lângă aceasta, o să fie semnate și alte contracte cu ocazia acestei vizite. În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că suma este uriaşă, fiindcă acuma, diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi în domeniul infrastructurii şi toate aceste colaborări şi proiecte vor depăşi valoarea şi suma care este iniţial stabilită pe contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, pentru că aş dori să aduc şi surprize pentru colaborare, pentru suma de colaborare. Mulţumesc.
Reporter: Eu sunt de la „Cotidianul Poporului” din China şi am trei întrebări. Prima întrebare este: România va găzdui reuniunea şefilor de guverne pentru Europa Centrală şi de Est şi China şi cum joacă România rolul său pentru marea colaborare în acest format? A doua întrebare este: ce domenii de interes sunt importante pentru cooperarea Chinei cu România şi China şi Europa Centrală şi de Est? A treia întrebare: de ce facilităţi se pot bucura companiile chineze pentru colaborarea în formatul acesta /…/?
Li Keqiang: Îmi cer scuze, vreau să menționez că presa chineză se întâlneşte mai rar cu domnul prim-ministru Ponta, de aceea, cu ocazia zilei de astăzi a pus trei întrebări. Pentru că programul a fost stabilit cu o singură întrebare, de aceea, rugăm ca domnul prim-ministru Ponta să răspundă cum doreşte, fie la una, fie la două. Dacă răspundeţi la toate trei întrebările, presa o să fie foarte încântată, desigur.
Victor Ponta: Constat doar că pentru presa din China, o întrebare înseamnă trei întrebări şi pentru presa din România, o întrebare înseamnă patru întrebări. Aşa că o să răspund la întrebarea principală. O să spun în primul rând că ne-am dorit foarte mult să organizăm acest forum, a doua ediţie a acestui forum, la Bucureşti, că prezenţa tuturor prim-miniştrilor din ţările din regiune arată importanţa pentru noi, pentru România şi pentru regiune, a relaţiei cu China. Fiecare proiect concret pe care îl vom realiza împreună, China şi România, va fi un exemplu pentru toate celelalte ţări din regiune, un exemplu de succes. Proiectele din energie, din infrastructură, din industria IT sau din domeniul agro-alimentar reprezintă un avantaj pentru România, dar şi pentru China. Pentru noi înseamnă dezvoltare economică şi oportunităţi economice, pentru China, este o dovadă că în acest moment, companiile din China au capacitatea tehnică şi respectă toate standardele internaţionale în domenii de vârf, aşa cum sunt cele pe care le-am enumerat. Un proiect de succes în România, fie în energie, fie în IT, fie o linie de cale ferată rapidă, va fi imediat dorit şi de toate celelalte ţări din zonă. Succesul proiectelor de aici înseamnă şi un succes pentru România, dar şi pentru China şi pentru întreaga regiune.
În ceea ce priveşte regulile competiţiei din Uniunea Europeană, evident că România şi toate ţările membre trebuie şi le respectă. Astăzi însă, în condiţii de competiţie egală, europeană, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă mai bună, o ofertă financiară, o ofertă tehnică mai bună. Şi am garantat primului-ministru şi delegaţiei sale că, atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod sigur câştigătoare. Şi, dincolo de interesul economic, vreau să asigur încă o dată că există o relaţie de prietenie, o relaţie de bune intenţii şi că dezvoltarea relaţiilor economice va aprofunda acest parteneriat special între China şi România. Mulţumesc.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.