Atac la buzunarul judecătorilor? – Octavian ANDRONIC

Justiţia focalizează un interes major din partea unei societăţi aflate încă pe traseul sinuos al marşului spre o democraţie reală. Problemele acestei „puteri” în stat s-au acutizat în cursul anului trecut, când segmente ale instituţiei s-au implicat în lupta politică, făcând să se încline balanţa în favoarea uneia din părţi.

Controversele au continuat şi în cursul acestui an, principalele teme fiind date de disputele din interiorul CSM, de numirile procurorilor şefi, dar, mai ales, de valul de sentinţe definitive şi executorii din ultima perioadă.

Acest ultim aspect mi se pare a fi cel mai interesant. Procese care au trenat ani la rând – uneori şi până la un deceniu – au ajuns la potou şi instanţa supremă a procedat la câteva condamnări spectaculoase, ale unor vârfuri ale politicii şi afacerilor, ce păruseră până acum a avea un soi de imunitate. Celulele de la Jilava şi de pe la alte puşcării au început să fie populate cu personaje cu notorietate – premieri, miniştri, generali, milionari şi miliardari şi, nu în ultimul rând, magistraţi. Tot mai convinşi de statutul lor special care le conferă inamovibilitate, judecătorii au luat decizii care în urmă cu vreo zece ani păreau greu sau imposibil de luat. Această stare le-a adus, însă, magistraţilor, nu doar respect şi o oarecare popularitate (nu prea te poţi aştepta ca o persoană care bagă oamenii la puşcărie să se bucure de prea multă simpatie), dar şi un avantaj în disputa istorică cu cealaltă categorie de magistraţi supuşi controlului ierarhic: procurorii.

Instituţia Parchetului a moştenit de la Procuratura comunistă nu doar oameni, ci şi multe dintre metodele cu care aceasta îndeplinea politica partidului. Puşi pe picior de egalitate cu judecătorii, procurorii au exercitat, multă vreme, o influenţă decisivă, numeroase cauze fiind practic tranşate odată cu alcătuirea dosarului. Judecătorilor nu le mai rămânea decât să pronunţe sentinţa cerută de aceştia.

Paradoxal, echilibrul dintre aceste două aripi ale justiţiei a devenit mai vizibil odată cu accesul la pârghiile puterii a unora dintre reprezentanţii de marcă ai parchetului. Victor Ponta este unul dintre aceştia, iar prin Guvern şi Parlament se mai găsesc o grămadă de foşti procurori cu influenţă. Judecătorii, însă, marchează puncte sistematic, poate şi pe baza faptului că presiunile europene au făcut ca mecanismele actului de justiţie să capete o undă de celeritate care n-a caracterizat justiţia.

Un aspect major rămăsese în suspensie şi noile prevederi din proiectul de modificare a Constituţiei vrea să-l acopere: răspunderea magistraţilor pentru deciziile eronate. Poate că în nici un alt domeniu urmările unor greşeli nu sunt atât de grave ca în justiţie. Ne-am obişnuit însă să ne resemnăm în faţa lor pe motivul faptului împlinit. Datorită acestei stări de lucruri, România este una dintre ţările care înregistrează un record de despăgubiri dictate de CEDO, care se plătesc din buget – adică inclusiv din buzunarul celor nedreptăţiţi. Ceea ce nu este normal. Atunci când judecătorul va avea conştiinţa faptului că incorectitudinea deciziei sale îl poate afecta nu doar moral, va fi poate de două ori mai atent. Altminteri, judecători de genul lui Jipa şi altor câţiva vor continua să trântească procese sau să primească mită, fără ca asta să le afecteze dreptul la o pensie consistentă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.