Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Un singur vinovat? – Alexandru RUŞI

Publicat: vineri, 14 iunie 2013

S-a trecut cu foarte multă uşurinţă peste cei care ar putea avea o oarece culpă, nediscutată până acum, în derularea întâmplării care s-a finalizat cu una din cele mai sadice crime din analele autohtone.

Râmaru redivivus – prin monstrul din judeţul Dâmboviţa, prin faptele josnice comise de cel care a fost liberat înainte de expirarea pedepsei anterioare pentru o infracţiune deosebită, cea de viol. Mânzăraru, exemplu de subliniere a teoriei lui Cesare Lombroso potrivit căreia facies-ul unei persoane exprimă acele resorturi ascunse ce pot exploda în fapte greu de imaginat, a compărut înaintea judecătorilor cu propunerea de liberare pentru “bună purtare”!

Cât de bine justificată a fost propunerea, nu se ştie. Cine a avut iniţiativa ei, iarăşi nu se cunoaşte. Ce a făcut în perioada executării pedepsei privative de libertate pentru o faptă deosebit de gravă, nu cunoaştem. A spart lemne peste normă, a curăţat cartofi peste nevoile penitenciarului, le-a citit colegilor de puşcărie din literatura autohtonă şi din capodoperele lumii, i-a învăţat alfabetul pe câţiva, şi-a scris memoriile, s-a dat cu capul de pereţi şi a implorat  iertarea oamenilor şi sfinţilor – nimeni nu ştie. Victima oribilului asasinat cere, de acolo de unde se află, judecată dreaptă pentru toţi cei care, deşi puteau, nu au făcut nimic pentru a împiedica liberarea monstrului înainte de termen.

Suntem curioşi cum au justificat autorii recomandării prezentate judecătorului sau judecătorilor din celebra comisie de analiză a cererilor de liberare condiţionată.”

Inculpatul a dat temeinice dovezi de îndreptare a caracterului şi de respingere a oricăror pulsiuni violente? Inculpatul a fost un model de comportament în toată această perioadă, fiind deseori recompensat? Inculpatul şi-a modelat personalitatea, reprimându-şi orice pornire de natură a pune în evidenţă existenţa unei stări de  nervozitate accentuată, porniri evidente ale pierderii controlului?

A avut onorata Comisie un asemenea document sub ochi? L-a lecturat cu atenţie, l-a cercetat pe  autor, încercând astfel să treacă dincolo de aparenţele unei proceduri obişnuite şi devenită, prin repetare, obositoare şi cronofagă? Oare cum a fost redactat avizul expertului psiholog ? Or, te pomeneşti că procedura gândită de un idiot retardat şi plictisit de moarte, nici nu prevede obligativitatea avizului deliberativ, şi nicidecum consultative, al psihologului.

Ce a scris acest expert, dacă el face parte din relaţia serioasă a stabilirii cu certitudinea ştiinţei aplicate, a cadrului psihologic al condamnatului? A semnat această persoană, cum se zice ca primarul, concluzia finală prin care se recomanda punerea în libertate? Sau nu a fost consultat?

Iată, stimaţi oameni buni, cum se joacă cu viaţa noastră această grămadă de persoane din sistemul judiciar care, vorba ceea, usturoi n-a mîncat şi gura nu-i miroase. Dar dacă în locul nefericitei care a lăsat un copil orfan era fiica dvs. distinse domn judecător sau nepoata dvs. distinse domn expert psiholog cum aţi fi reacţionat? A, aşa ceva nu era cu putinţă, deoarece aceste fiinţe atât de dragi dvs. au maşini, au gărzi de corp, nu se deplasează pe jos într-un mediu ostil necunoscut etc. Nu domnule ministru al Justiţiei, nu domnule ministru al Internelor, fapta criminalului nu poate fi disjunsă de neglijenţa şi nepăsarea crasă de care atâţia funcţionari au dat dovadă.

Acest sângeros şi sinistru moment din istoria criminologiei moderne vine la puţină vreme după ce un alt scelerat, criminal sadic în serie, din Ilfov a ucis trei femei a tâlhărit alte 8 sau 9, a violat încă 5 sau 6 nefericite în etate şi a spart şi furat bunuri din nu se mai ştie cite gospodării. Cât de mult a impresionat funcţionărimea din lumea judiciară acest caz se ştie. Ca şi măsurile de toaletare a cadrului general sau de ochii lumii.

Soţul victimei lui Mînzăraru ar trebui să ceară socoteală tuturor celor care l-au achitat pe criminal şi, punându-l în libertate, au fost complici la fapta sa abominabilă. Este un caz pe care orice ONG care se pretinde ataşat ideii de dreptate ar rebui să sprijine acest demers.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=7742

Publicat de la data iun. 14 2013. Categorii Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

7 decembrie 2019, 2:21
 

SV
Noros
-3°C
7 km/h
Perceput de temperatură: -5°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 16:36
Prognoza 8 decembrie 2019
Zi
 

SV
Predominant însorit
7°C
Vânt: 0 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

SV
Nori intermitenti
-1°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-12-2019 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:00 si 20:00 In zona : Județul Cluj: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Aghireșu, Baciu, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Iara, Săvădisla, Ceanu Mare, Luna, Feleacu, Moldovenești, Căpușu Mare, Gârbău, Călărași, Băișoara, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-12-2019 Ora : 13 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 13:30 si 15:00 In zona : Județul Gorj: Târgu Jiu, Rovinari, Bumbești-Jiu, Turceni, Bâlteni, Bălești, Plopșoru, Țânțăreni, Țicleni, Drăguțești, Scoarța, Turburea, Aninoasa, Fărcășești, Negomir, Dănești, Borăscu, Urdari, Stănești, Brănești, Telești, Ionești, Bălănești, Turcinești, Câlnic, Schela, Lelești, Arcani;Județul Dolj: Filiași, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-12-2019 Ora : 13 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 13:00 si 15:00 In zona : Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Band, Adămuș, Mica, Gănești, Sânpaul, Zau de Câmpie, Valea Largă, Chețani, Sânger, Ogra, Băgaciu, Cuci, Iclănzel, Cucerdea, Bogata, Ațintiș, Bichiș, Tăureni, Papiu Ilarian; Se vor semnala : […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-12-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 12:00 si 15:00 In zona : Județul Olt: Slatina, Caracal, Balș, Scornicești, Drăgănești-Olt, Piatra-Olt, Potcoava, Fărcașele, Radomirești, Curtișoara, Găneasa, Valea Mare, Dăneasa, Colonești, Dobrosloveni, Traian, Strejești, Pleșoiu, Stoicănești, Bobicești, Redea, Gostavățu, Deveselu, Sprâncenata, Morunglav, Drăghiceni, Cârlogani, Vulpeni, Teslui, Bârza, […]

Loto

Horoscop

 • 246.919 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team