Atelier de lucru privind politicile anti-drog în sud-estul Europei, Podgorica

La invitaţia Grupului Pompidou din cadrul Consiliului Europei, specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) au participat la Atelierul de lucru cu privire la îmbunătăţirea coordonării politicilor din domeniul drogurilor în Sud-Estul Eropei, în Podgorica (Muntenegru), în perioada 2-3 iulie 2013.

Întrunirea a fost organizată de Grupul Pompidou, în cooperare cu Ministerul Sănătăţii din Muntenegru şi cu sprijinul financiar şi tehnic al Instrumentului de Sprijin şi Schimb de Informaţii (TAIEX), gestionat de Direcţia Generală Extindere a Comisiei Europene..

Atelierul a urmărit susţinerea ţărilor din Balcanii de vest în identificarea celor mai eficiente mecanisme de coordonare a politicilor antidrog, capabile să răspundă la situaţii concrete specifice dinamicii drogurilor, pornind de la intervenţii bazate pe dovezi ştiinţifice şi în acord cu cele mai bune practici europene.

De asemenea, atelierul de lucru a reprezentat cadrul unui veritabil proces de învăţare prin realizarea unui schimb de cunoştinţe, bune practici şi experienţă între ţările din sud-estul Europei.

În cadrul alocuţiunilor, au fost menţionate eforturile Republicii Muntenegru în negocierile cu Uniunea Europeană, importanţa transferului de cunoştinţe în consolidarea răspunsului instituţional la nivel naţional, rolul Muntenegru în Grupul Pompidou, din care face parte începând cu anul 2011, importanţa Strategiei europene în domeniul drogurilor 2013-2020 în orientarea direcţiilor de acţiune în ţările din acest areal geografic şi rolul structurilor societăţii civile în elaborarea şi implementarea strategiilor naţionale.

Reprezentanţii Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA) au prezentat elemente cheie incluse în noul Raport european 2013, în special fenomenul noilor substanţe psihoactive şi răspunsul la acesta în diferite ţări europene.

Imaginea de ansamblu la nivel european a fost completată de intervenţia reprezentantului Grupului Pompidou, care a adus în discuţie date referitoare la consumul de droguri, disponibilitatea tratamentului (5-10%) şi noile provocări în Rusia, Moldova şi Ucraina, cum ar fi prevalenţa HIV, drogul „krokodil” sau lipsa tratamentului de substituţie în penitenciarele din Letonia sau Ungaria şi existenţa acestui tip de tratament în Moldova (considerată cea mai săracă ţară din Europa).

În contextul discuţiilor s-au evidenţiat următoarele:
 Strategia europeană în domeniul drogurilor este una dintre cele mai moderne din lume;
 Strategia se bazează pe experienţa documentelor de politici elaborate începând cu anul 1990,
 Se remarcă o schimbare vizibilă de limbaj la nivel european, prin eliminarea unor termeni utilizaţi iniţial cum ar fi combatere, luptă împotriva drogurilor, suprimare sau problema drogurilor;
 Rolul pe care alcoolul îl ocupă în Strategia europeană a crescut având în vedere că acesta este precursorul consumului de droguri;
 Respectarea drepturilor omului este parte componentă indivizibilă a Strategiei europene în domeniul drogurilor;
 Structurile de aplicare a legii trebuie să îşi optimizeze dotările, pentru a putea răspunde noilor provocări şi inovaţiilor rapide din domeniul traficului.

Totodată, secretarul executiv al Grupului Pompidou, Patrick Pennickx, a menţionat în numeroase rânduri colaborarea cu România şi Agenţia Naţională Antidrog, conferinţa organizată în comun, la Bucureşti, în februarie 2013, cu tema „Sănătatea mintală şi dependenţa în închisoare”, disponibilitatea tratamentului substitutiv inclusiv în mediul penitenciar şi rezultatele proiectului derulat în mediul penitenciar în România.

De asemenea, sistemul de coordonare complex de la nivelul României a fost menţionat ca un exemplu de bune practici în regiune şi totodată un exemplu de unicitate, având în vedere că în România, unitatea de coordonare localizată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne furnizează şi tratament dependenţilor de droguri.

În cadrul atelierului, specialiştii ANA au prezentat date generale referitoare la elementele structurale ale politicii publice în domeniul drogurilor în România, influenţa pe care poziţia geografică, modelele de consum, istoricul şi dinamica fenomenului drogurilor le au asupra direcţiilor de politici la nivelul ţării noastre, specificul unităţii de coordonare a politicii antidrog.

Cu această ocazie, au fost promovate structura teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog şi furnizarea de servicii de asistenţă şi intervenţii preventive la nivel naţional prin centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA) şi centrele de asistenţă integrată a adicţiilor (CAIA), pe principiul multidisciplinarităţii, un element deosebit de apreciat de participanţi.

De asemenea, reprezentanţii ANA au evidenţiat datele referitoare la prevalenţa consumului de droguri în populaţia generală, la consumul problematic de droguri şi de noi substanţe psihoactive, conform Raportului naţional privind situaţia drogurilor din anul 2012 şi sintezei lansate recent de Agenţia Naţională Antidrog, în luna mai 2013.

Ca exemplu de bune practici, specialiştii agenţiei au prezentat modul în care a fost abordată la nivel naţional problema substanţelor noi cu efecte psihoactive de la componenta legislativă, la cea preventivă, de aplicare a legii, de control, autorizare şi monitorizare.

Agenţia Naţională Antidrog şi-a exprimat deschiderea către colaborare şi a subliniat expertiza pe care o are, prin specialiştii săi, şi pe care o poate acorda în regiune, şi, de asemenea, a fost reiterat parteneriatul tradiţional dintre instituţia noastră şi Grupul Pompidou, structură a Consiliului Europei specializată în combaterea abuzului şi traficului de droguri.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.