Atentatori de la „Charlie Hebdo”, în fața instanței

Revista „Charlie Hebdo” a publicat din nou caricaturile cu profetul Mohamed care au făcut din acest săptămânal o ţintă a atentatului din ianuarie 2015, a anunţat conducerea publicaţiei, înaintea deschiderii procesului a 14 suspecţi implicaţi în atacul comis în urmă cu peste cinci ani şi jumătate, transmite AFP.

Nu ne vom ascunde niciodată. Nu vom renunţa niciodată”, a explicat directorul săptămânalului satiric, Riss, în numărul a cărui copertă reia caricaturile respective.

Aceste 12 desene, publicate iniţial de cotidianul danez „Jyllands-Posten” pe 30 septembrie 2005, ulterior de „Charlie Hebdo” în 2006, îl arată printre altele pe profetul Mohamed purtând o bombă în loc de turban.

Săptămânalul satiric francez a fost ameninţat în mai multe rânduri, redacţia sa a fost incendiată, până la atacul terorist din 7 ianuarie 2015 în care mai mulţi redactori, fotoreporteri şi caricaturişti au fost împuşcaţi mortal, ceea ce a provocat o undă de şoc la nivel mondial şi manifestaţii de amploare în Franţa.

Una dintre caricaturile ce vor fi republicate de „Charlie Hebdo” a fost realizată de către Cabu, asasinat în atentatul din ianuarie 2015.

Ni s-a cerut începând din ianuarie 2015 să producem alte caricaturi ale lui Mohamed. Am refuzat mereu, nu pentru că acest lucru ar fi interzis, legea ne permite, ci pentru că ar fi nevoie de un bun motiv pentru a o face, un motiv să aibă un sens şi care să aducă ceva în dezbatere”, a explicat redacţia Charlie Hebdo.

Reproducerea acestor caricaturi, în această săptămână a deschiderii procesului în cazul atentatelor din ianuarie 2015, ni s-a părut indispensabilă”, a adăugat publicaţia franceză.

Un număr de 14 suspecţi urmau să compară în luna mai în faţa instanţei pentru presupusul rol în ancheta asupra atentatelor de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo şi de la un supermarket kosher de la periferia Parisului.

Sistemul de justiţie francez funcţionează la un nivel minim ca urmare a regulilor de izolare stricte impuse în Franţa pentru a limita răspândirea epidemiei COVID-19, audierile fiind amânate, iar judecătorii tratând chestiunile urgente în regim de videoconferinţă.

Cei trei autori, lichidaţi toţi de poliţie după atac, au ucis 17 persoane în primul dintr-un val de atentate islamiste fără precedent comise în Franţa în 2015 şi 2016 şi soldate cu 246 de morţi.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif şi Said Kouachi, islamişti radicali, au ucis 12 persoane în atacul de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, înainte de a fi lichidaţi două zile mai târziu de forţele speciale antiteroriste franceze.

A doua zi, islamistul Amédy Coulibaly a omorât o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris. Pe 9 ianuarie 2015, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ulterior ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.