ATENȚIE: Preţul pâinii ar putea creşte din februarie!

De la începutul lunii viitoare, pâinea noastră cea de toate zilele ar putea costa cu 10% mai mult. Producătorii spun că sunt nevoiţi să ia această decizie pentru a acoperi facturile tot mai mari la utilităţi în contextul în care, spun reprezentanții  industriei de profil, furnizorii au trimis deja notificări privind creșterea prețurilor cu circa 35% la energia electrică și aproximativ 17% la gaze.

La acestea se va adăuga și prețul carburantului, ceea ce în final se va cuantifica într-o valoare procentuală de circa 12-15% în plus la prețul de producție.

Nu în ultimul rând, un factor deloc de neglijat în stabilirea noilor prețuri este cel dat de majorarea salariului minim pe economie, forța de muncă din sistem, fiind, pe lângă costul generat de utilități, al doilea ca importanță, împreună constituind conform datelor Patronatului din industria de profil peste 50% din prețul final al pâinii.

Costul pâinii a rămas neschimbat din 2013, de când TVA-ul s-a redus la 9%.

Într-un an, un român mănâncă 96 de kilograme de pâine, cu aproape 20% mai mult decât media europeană. E drept, preţul pâinii este de 3 ori mai mic la noi în comparaţie cu Germania, Franţa sau Italia. Românii plătesc, în medie, 2 lei şi 20 de bani pentru o pâine.

Sursa: Digi24

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.