AVERTISMENTUL ONG-iștilor: Pericolul Kozlodui, mai aproape de România ca niciodată
Platforma civică anti-Kozlodui constituită la începutul anului de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), Asociația Civică pentru Viață ( AcpV), Asociația Pro Democrația Club Craiova și Asociația C.R.O.N.O, readuce în atenție problema obiectivelor nucleare situate la Kozlodui, în Bulgaria, la doar 4 kilometri de granița cu România.
În august 2017, au demarat lucrările premergătoare pentru construcția megadepozitului de deșeuri nucleare la Kozlodui, cu o capacitate de 350.000 tone, pe un teren aluvionar care, conform prof. Dan Ilincioiu, dr. ing. în Științe Tehnice și specialist în Rezistența Materialelor, comportă o serie de riscuri de natură tehnică. Reprezentanții platformei noastre civice doresc să sublinieze că toate demersurile informare și consultare a populației din România de căre autoritățile bulgare și române cu privire la acest depozit și la instalarea unui nou reactor nuclear au fost organizate defectuos, cu respectarea procedurilor la nivel strict formal, în mod superficial, fără a atinge obiectivele reale: informarea efectivă a cetățenilor și participarea lor la dezbateri. Dovada a fost participarea a numai 6-7 români și 34 de bulgari la una dintre dezbaterile din Craiova și a circa 15 cetățeni români la o alta, în condițiile în care la două dezbateri neoficiale, organizate de societatea civilă, au participat 200, respectiv 300 de persoane. Considerăm că s-au încălcat, astfel, drepturile prevăzute de Convenția Aarhus, ratificată de România prin Legea nr. 86/2000.
Mai mult, în noiembrie 2017, autoritățile bulgare au extins licența de funcționare a reactorului 5 cu încă 10 ani peste durata de exploatare proiectată (de 30 ani), fără ca populația din comunitățile potențial afectate din România să fie consultată, încălcând Legea nr. 86/2000, și fără realizarea raportului de impact asupra mediului în context transfrontieră, încălcând astfel și prevederile convenției internaționale ESPOO ratificată prin Legea nr. 22/2001.
După formularea unei adrese oficiale către Primăria Municipiului Craiova și o nouă propunere de includere a unui proiect de referendum local în bugetul orașului pentru anul 2018, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a admis că obiectivele nucleare de la Kozlodui sunt „un dezastru”. În cadrul dezbaterii publice referitoare la proiectul de buget al municipiului Craiova pentru anul 2018, acesta a mai spus și că statisticile oncologilor sunt reale și că Doljul se confruntă cu tipuri de cancere „speciale”. Aceste afirmații au fost făcute după ce Luminița Simoiu, expert arme chimice și reprezentant al platformei civice, a adus în atenție date oferite de șefa Clinicii de Oncologie Pediatrică a Spitalului de Urgență din Craiova, dr. Polixenia Stancu, date care arată o creștere îngrijorătoare a numărului de copii diagnosticați cu cancer în ultimii ani, cât și concentrarea copiilor cu afecțiuni în jumătatea sudică a județului Dolj, adică în proximitatea graniței cu Bulgaria.
Prezent în februarie la Seminarul Regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă”, avocatul Lucian Săuleanu, membru fondator al platformei civice, a transmis un mesaj privind importanța asumării, de către autoritățile române, a responsabilității în legătură cu riscurile asociate obiectivelor nucleare de la Kozlodui în context transfrontieră, riscuri la care sunt expuse zeci de comunități din regiunea sudică a României, inclusiv Craiova. Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a precizat, ca urmare a intervenţiei: „Sunt de acord că trebuie stabilite priorităţi şi vă asigur că şi eu mi-aş dori să se renunţe la centralele nucleare. Am înţeles mesajul dumneavoastră şi voi ţine legătura cu autorităţile pentru a vedea în ce stadiu ne aflăm.” La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a răspuns că este necesar ca autorităţile să fie mai active în această privinţă şi că problema obiectivelor nucleare de la Kozlodui este, într-adevăr, de maximă importanţă pentru regiune.
Platforma civică anti-Kozlodui propune demersuri similare, la nivelul României, cu cele inițiate de Austria în lupta împotriva pericolelor reprezentate de energia nucleară. Austria a avertizat că intenţionează să dea în judecată Comisia Europeană (CE) pentru că a permis Ungariei extinderea centralei sale nucleare de la Paks. Ministrul austriac pentru Sustenabilitate, Agricultură şi Turism, Elisabeth Koestinger a afirmat că Austria va acționa împotriva folosirii centralelor nucleare și că există suficiente motive pentru a da în judecată Paks II. „Pentru a ne proteja țara și copiii”, a adăugat aceasta.