„Viabilitatea” PNDL, minciuna sfruntată din realitatea paralelă a PSD

PACT pentru România a luat act cu surprindere şi profundă indignare de declaraţiile doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă privind „viabilitatea” Programului Naţional de Dezvoltare Locală, care, potrivit domniei sale, ar trebui continuat.

Într-un discurs ţinut la Asociația Comunelor, doamna premier l-a lăudat pe şeful său politic Liviu Dragnea pentru înfiinţarea PNDL şi a susţinut continuarea acestui program. „Viabilitatea PNDL 1 introdus de domnul Liviu Dragnea ca ministru al Dezvoltării ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat. Este un program de care depind şansele multor localităţi. În 2017 s-au semnat pe PNDL 2 ordine de finanţare pentru proiecte în valoare de 30 miliarde de lei„, le-a transmis aceasta primarilor de comune.

„Viabilitatea” PNDL există însă doar în realitatea paralelă a PSD, numeroase rapoarte – inclusiv din partea Curții de Conturi a României – semnalând nereguli grave în funcţionarea acestuia. Aceste analize amănunţite ale acitivităţii Programului Naţional de Dezvoltare Locală scot în evidenţă o serie de probleme majore privind etapa procedurală de pregătire a cererii de finanțare și documentația tehnică aferentă, precum: lipsa documentelor justificative / a studiilor tehnice,  documentație tehnică inadecvată/insuficientă, erori în bugetul proiectului (deviz general),  lipsa planurilor principale , nerespectarea standardelor de cost, lipsa documentelor privind proprietatea / bunurile imobile, certificat de urbanism (CU) inexistent / expirat / incomplet. Totodată, rapoartele confirmă şi alte nereguli majore privind întregul proces, precum: metodologie neclară de alocare a bugetului pe județe, model neclar de selecție a proiectelor, suprapunere cu alte programe, sistem dual de depunere a cererilor de finanțare, calendar de pregătire incompatibil cu programul anual, slabă monitorizare a execuției proiectelor, lipsa monitorizării în perioada post-execuție.

Totodată, sunt menţionate nereguli cu privire la selecţia proiectelor, care se face într-un mod netransparent şi  inechitabil, fără a exista o prioritizare a acestora. Un calcul simplu făcut la nivelul anului 2015 arăta că presupunând că bugetul anual pe care PNDL îl va avea la dispoziție este similar cu alocarea primită la începutul anului 2014 (și anume aproximativ 1,5 miliarde RON în total, inclusiv fondurile pentru plata cheltuielilor efectuate în cursul anului anterior), vor fi necesari cel puțin 15 ani pentru a finaliza toate proiectele cu contracte de finanțare în baza PNDL.

Nu în ultimul rând, rapoartele au identificat proiecte depuse în cadrul PNDL ar putea fi finanţate din alte surse, mai ales din fonduri structurale  puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, care ar ajuta la creşterea absorbţiei acestor fonduri. Prin PNDL, se irosesc astfel fonduri semnificative de la bugetul de stat pe proiecte care ar fi putut fi implementate cu bani de la Uniunea Europeană, în condiţiile în care rata de absorbţie este una neglijabilă.

Având în vedere toate aceste probleme sesizate mai sus, PACT pentru România îi adresează doamnei prim-ministru următoarele întrebări:

  1. Câte proiecte au fost finanţate până acum prin PNDL şi în ce zone?
  2. Ce culoare politică aveau primarii din localităţile în care au fost începute proiecte prin PNDL?
  3. Câte şantiere noi au fost începute în ultimii ani prin PNDL?
  4. În câţi ani vor putea fi finalizate toate proiectele începute prin PNDL?
  5. Care este numărul de proiecte noi finanţate fiecare an prin PNDL raportat la numărul de proiecte în continuare?
  6. De ce avem nevoie de un program cu acelaşi scop şi activitate precum cele finanțate din fonduri europene (POR, POIM)?

PACT pentru România consideră că PNDL nu reprezintă altceva decât un instrument de redirecţionat fondurile publice către „firmele de casă” ale puterii politice, în speţă baronii PSD-ALDE. De aceea, PACT solicită închiderea acestui program din 2019 şi trecerea integrală a bugetului acestuia în cadrul programelor cu finanțare europeană.

PNDL este robinetul pentru baronii locali, un fel de sac fără fund din care se finanțează, fără NICIUN fel de criteriu obiectiv de impact, proiecte de infrastructură pentru primarii “care este şi care trebuie”. Este cheia de boltă a sistemului feudal de atârnare de glia PSDragnea a mii de localități din toata țara. Cine mişcă în front nu primește nimic pentru proiectele locale – drumuri, apă, canal, şcoli etc. Cine joacă aşa cum i se cântă primeşte. Mai mult, prin PNDL se finanțează şi proiecte eligibile pe fonduri europene, descurajând practic primăriile să aplice pe fonduri nerambursabile — alea sunt de la UE, deci sunt mai greu de furat, v-aţi prins, da? În România de azi, minciunile devin adevăruri în gura unor impostori, care fură cu zâmbetul pe buze din banul public. Poate ne explică doamna Prim-ministru câte şantiere a deschis PNDL-ul, pe ce criterii a acordat banii, în câţi ani vor fi încheiate lucrările începute şi care va fi impactul. Vă dau şi soluţia noastră: închiderea PNDL cu începere din 2019 şi trecerea integrală a bugetului în cadrul programelor cu finanțare europeană — POR, POIM. Acolo sunt criterii de evaluare şi selecție, acolo avem monitorizări pe bune, acolo vedem pe ce se duc banii”, a declarat preşedintele PACT Sebastian Burduja.

***

PACT este o platformă civică și politică de centru–dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației românești în NATO și UE.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.