Avocaţii, notarii şi executorii ar putea percepe tarife duble din 2014
Din 2014, s-ar putea să scoatem dublu din buzunar pentru serviciile avocaţilor, notarilor şi executorilor şi asta pentru că autorităţile vor să-i impoziteze la fel ca şi pe orice societate comercială.
Ministerul Finanţelor a făcut, în sfârşit, publică politica bugetar-fiscală pentru 2014. Documentul nu conţine schimbări majore, dar unele dintre inovaţiile fiscale ne-au atras atenţia, srie Adevarul.
Va fi legalizată hrana şi transport din contul angajatorului Astfel, se preconizează ca întreprinderilor să li se acorde dreptul de a deduce, în scopuri fiscale, cheltuielile suportate de către angajatori pentru asigurarea angajaţilor cu hrană şi transport.
Măsura se va face potrivit unor criterii stabilite de Guvern. Anterior a existat şi un litigiu între compania germană Draexlmaier şi Fisc privitor la deducerea costurilor pentru hrană, nemţii fiind chiar ameninţaţi cu o amendă de circa 25 de milioane de lei.
O altă noutate, al cărei impact îl vor resimţi mulţi moldoveni, este stabilirea unui regim fiscal unic de impozitare pentru cabinetele avocaţilor, birourile asociate de avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, birouri individuale ale mediatorilor etc.
Acestea ar urma să aibă un regim de impozitare a veniturilor similar persoanelor juridice, cu cota de 12%. Cei care activează în domeniu susţin pe diverse reţele de socializare că acestea sunt nişte pseudo-reforme fiscale şi majorări de impozite şi vin de la nedorinţa organelor fiscale de a înţelege specificul activităţii avocaţilor. Efectul acestor inovaţi fiscale va fi scumpirea serviciilor, care va cădea pe umerii clienţilor care în proporţie de 95% sunt persoane fizice, majoritatea cu venituri mici.
Avocatul Roman Zadoinov susţine că despre aceste modificări se vorbeşte de doi ani, iar introducerea lor va avea ca efect dublarea serviciilor avocaţilor, notarilor sau executorilor judecătoreşti.
„Din propunerile făcute de cei de la Finanţe rezultă că, de exemplu, fiecare avocat din cadrul unui birou va fi nevoit să ţină contabilitate. Totodată, ar urma să achite şi TVA pentru serviciile prestate. Un calcul elementar arată că tariful pentru serviciile avocaţilor se vor majora de aproape două ori“, a explicat avocatul. Autorităţile vor să ţină sub control activităţile de avocat sau notar În opinia lui Zadoinov, noul regim de impozitare ar putea duce la subordonarea activităţilor avocaţilor necesităţilor unor reprezentanţi ai puterii.
„Dacă modificările vor fi aprobate, autorităţile vor avea mai multe pârghii de a obliga avocaţii să divulge date confidenţiale ale clienţilor. Or, unii avocaţi se vor teme să nu-şi piardă licenţa de activitate“, mai spune Zadoinov. În urma acestor modificări, de exemplu taxa pentru autentificarea de către notar a unui contract de vânzare-cumpărare va creşte de la circa 4.000 de lei la 8.000 de lei, iar cea pentru iniţierea procedurii de executare a unei decizii judecătoreşti de la 450 la 900 de lei. Dumitru Budianschi, director de programe la Expert-Grup susţine că prin aceste modificări de fond aduse Codului Fiscal s-a încercat apropierea regimului fiscal al persoanelor ce desfăşoară activităţi profesionale cu cel al agenţilor economici.
„Această modificare a avut două dificultăţi conceptuale, determinate de faptul că activităţile profesionale nu sunt activităţi de întreprinzător şi de faptul că regimul lor de impunere era unul asociat persoanelor fizice. Astfel, în principiu după aceste modificări există foarte puţine diferenţe (una ar fi imposibilitatea reportarea pierderilor în viitor) între regimul de impozitare a Întreprinderilor Individuale şi persoanelor ce desfăşoară activităţi profesionale“, constată Budianschi.
În opinia economistului, în rezultatul acestor modificări apare o întrebare firească, „de ce Întreprinderile Individuale nu pot şi ele să fie impozitate ca persoanele juridice, adică la rata de 12%“. Fără duty-free la hotarul terestru O altă noutate este faptul că din anul 2014 magazinele duty-free vor funcţiona numai în aeroporturi, porturi maritime şi la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic internaţional de pasageri. Motivul este necesitatea de a ne alinia la cerinţele UE. Printre cele mai afectate de aceste schimbări vor fi compania Dufremol a lui Ilan Shor şi Le Bridge a lui Ben Arif.