La pas prin : Băile Herculane

Este un oraș situat în județul Caraș-Severin, pe Valea Cernei, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanță de granița cu județul Mehedinți și 25 km de frontiera cu Serbia.

Bazele stațiunii au fost puse în anul 103 d. Hr. de către împăratul Traian, acesta a introdus cultul balnear preluat de la greci. Numele stațiunii vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus, acesta simbolizând în mitologia romană puterea și echilibrul între forța fizică și cea spirituală dar și patron al izvoarelor termale. Romanii au construit aici temple, monumente, băi și statui închinate zeilor Hercules, Aesculap (zeul medicinei) și Hygieia. În perioada civilizației romane, stațiunea a fost un important punct de atracție pentru aristrocrația Romei antice. Aceștia au fost impresionați de puterea tămăduitoare a apelor sacre fapt ce i-a îndemnat pe romani să închine un adevărat cult balnear sub semnul lui Hercules. După ce s-a retras administrația și armata romană, în timpul împăratului Aurelian, băile au decăzut mult comparativ cu perioada de început. Încă din timpul romanilor au rămas vestigii ca apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca drept mulțumire adusă zeilor pentru vindecare. În anul 1736 începe modernizarea băilor, a căilor de acces și au fost construite majoritatea edificiilor din stațiune. În anul 1736 băile sunt reclădite de generalul Andreeas Hamilton, guvernator din partea lui Carol al VI-lea, rege al Franței. După Primul Război Mondial comuna a deveni parte a României iar după al Doilea Război Mondial i-a fost acordat statutul de oraș și stațiune balneară. Existența a două milenii neîntrerupte a stațiunii Băile Herculane a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, acestea fiind considerate un „dar al zeilor” dar și de așezarea stațiunii într-o vale adăpostită de munți.

Obiective turistice în Băile Herculane :

Statuia lui Hercules a fost donată de către arhiducele moștenitor Carol al Austriei. Aceasta a fost turnată în bronz de către meșterii Ramelmayer și Glantz din Viena, în anul 1874. Statuia îl reprezintă pe zeul Hercules ce poartă pe umărul stâng pielea leului Nemeea și o bâtă. Statuia a fost montată în locul fântânii din marmură roșie aflată în centrul stațiunii.

Muzeul de Istorie „Nicolae Cena” a fost înființat în anul 1924, este primul muzeu din România aflat într-o stațiune balneoclimaterică. Acesta este situat în centrul istoric al stațiunii și funcționează în clădirea Cazinoului. Încă din anul 1921, fondatorul muzeului, generalul Nicolae Cena, a început să colecționeze obiecte istorice. La un an după ce a inițiat acest proiect, Nicolae Cena se stinge din viață, însă inițiativa lui de a face un muzeu va fi preluată de altcineva, astfel că în anul 1924 are loc deschiderea muzeului unde erau expuse obiecte arheologice, litogravuri, cărți vechi, plante și roci. Aici se află o piatră de altar din anu 153 d. Hr. cu inscripția ”Lui Hercules și Venerei, Mercurius Praefectus împreună cu ai lui au apus”. Această inscripție este considerată prima atestare a stațiunii.

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.