Băncile centrale și politicul – legături indestructibile

Cu puține excepții, președinții Băncii Mondiale din 1946 încoace au fost toți politicieni din Administrația de la Casa Albă. David R. Malpass, al 13-lea președinte al Grupului Băncii Mondiale

David R. Malpass a fost ales al 13-lea președinte al Grupului Băncii Mondiale de către Consiliul de administrație al acestuia pe 5 aprilie 2019. Malpass a fost anterior secretar adjunct al Trezoreriei pentru afaceri internaționale pentru Statele Unite.

În calitate de director general și director administrativ al grupului Băncii Mondiale din februarie 2016, Shaolin Yang a fost director general pentru cooperare economică și financiară internațională la Ministerul Finanțelor din China.

Mari Pangestu, directorul general al politicii și parteneriatelor de dezvoltare ale Băncii Mondiale, a fost ministru al comerțului din Indonezia din 2004 până în 2011 și ministru al turismului și economiei până în 2014.

Președintele Băncii Centrale a Olandei, Klaas Knot, a fost Director al piețelor financiare la Ministerul Olandez al Finanțelor. La rândul său, Job Swank, Director Afaceri monetare și stabilitate financiară, a lucrat la Ministerul Locuințelor, Amenajării Teritoriului și Mediului.

Viceguvernatorul Băncii centrale a Franței, instituție creată de Napoleon Bonaparte la 1800, este Sylvie Goulard, fost ministru în 2017 și fost membru al Parlamentului European între 2009 și 2014.

Gaston Reinesch, guvernatorul Băncii centrale a Luxemburgului, a lucrat în Ministerul de Finanțe al țării sale. Și Anna Breman, viceguvernator al Băncii centrale a Suediei, a trecut pe la Ministerul de Finanțe la țării sale, ca și pe la … Banca Mondială.

Guvernatorul Băncii centrale a Bulgariei, Dimitar Radev, a fost ministru adjunct al Finanțelor, iar înainte de această numire lucrase la … Fondul Monetar Internațional.

Predecesorul său, Ivan Iskrov, a făcut politică toată viața – membru al Parlamentului național, apoi al comisiei pentru integrare europeană și al comisiei Bulgaria-Uniunea Europeană.

Cu câteva luni în urmă, Former ministru de finanțe Edward Scicluna a fost aprobat ca guvernul central al guvernatorilor de către parlament, în plină anchetă asupra unei concesiuni controversate pe care Guvernul maltez ar fi făcut-o cu ajutorul unor companii americane din domeniul sănătății și în care se ocupă Scicluna a fost chemat să depună mărturie în instanță.

Încheiem cu Banca Centrală Europeană – președintele Christine Lagarde este fost ministru de Finanțe, al Agriculturii, al Comerului și fost șef al Fondului Monetar Internațional, iar vicepreședintele Luis de Guindos are un parcurs profesional relevant: în anii 2000 era la Lehman Brothers, a trecut la Pricewaterhouse Coopers, a fost și secretar de stat, apoi a devenit ministru al Economiei în Spania, iar astăzi este al doilea om în Banca Centrală Europeană.

Roxana Istudor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.