Băncile din Cipru rămân închise

Troika formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional negociază cu Ciprul o nouă formulă a planului de salvare a băncilor şi ţării de la faliment, după ce Parlamentul ţării a respins varianta naţionalizarii depozitelor. Până marţi, băncile cipriote rămân închise.

In acelasi timp, Ciprul incearca sa-i convinga si pe rusi, care au fonduri importante in bancile cipriote, sa-i acorde un nou credit de 5,8 miliarde care sa acopere suma prevazuta a fi obtinuta initial prin nationalizarea depozitelor.

Autoritătile cipriote au propus transformarea fondurilor de pensii active în obligatiuni de stat, în încercarea de a obtine aproximativ 4.2 miliarde din cele 5.8 miliarde de euro ce ar rezulta din nationalizarea depozitelor.

Dar oficialii troicii nu au fost convinsi ca aceasta ar fi o optiune viabilă, intrucat banii ajunsi astfel in vistieria statului ar fi în formă de datorii, ceea ce ar impovara si mai mult tara supraindatorata deja.

Contrapropunerea Ciprului a fost ca cele două mari bănci ale tarii -Laiki Bank si Bank of Cyprus – sa fie restructurate masiv, prin transferul activelor neperformante intr-o bad bank iar estul activelor viabile sa fie reunite intr-o singura banca viabila.
Sursă: bancherul.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.