Comisia Europeană: Raportul MCV este corect şi imparţial

Comisia Europeană informează, joi, că a luat notă de memorandumul Guvernului României privind MCV pe justiţie. Potrivit oficialilor europeni, ultimul raport se bazează pe o analiză atentă, corectă şi imparţială, fiind salutat inclusiv de Consiliul UE, în care România este parte.

„Comisia Europeană a luat notă de memorandumul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) adoptat ieri de Guvernul României. Comisia va continua să asiste Guvernul României în eforturile sale de atingere a celor patru obiective fixate la momentul aderării la UE. Obiectivele MCV sunt clare, iar deciziile prin care a fost stabilit Mecanismul include etape clare pentru a ajuta România să obţină progrese. Consiliul a susţinut deplin abordarea Comisiei din fiecare din rapoartele MCV adoptate încă din 2006. Ultimele concluzii ale Consiliului UE au fost adoptate pe 11 martie în unanimitate, inclusiv de către delegaţia României, menţionează că activitatea Comisiei este salutată de Consiliu, atât cu privire la metodologia aplicată şi împărtăşeşte pe deplin obiectivele, analiza echilibrată şi recomandările conţinute de raport”, se afirmă într-o declaraţie transmisă joi de către Mark Gray, purtător de cuvânt al CE.

Totodată, instituția de la Bruxelles amintește că a colaborat în trecut cu guvernele țării noastre atât cu privire la partea de cooperare, cât şi cea de verificare a Mecanismului.

„Această colaborare a fost cheia realizării progreselor recunoscute în rapoartele MCV. România a beneficiat de asemenea de o contribuţie importantă din bugetul UE pentru a susţine măsurile din domeniile justiţiei şi afacerilor interne atât în perioada de preaderare, cât şi în cea postaderare. Comisia va continua în această abordare şi se va asigura ca angajamentele asumate să fie onorate”, se arată în declarația Comisiei Europene.

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a anunțat, miercuri, că Guvernul a adoptat un memorandum vizând Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Documentul indică modalitățile de realizare şi direcţiile de acţiune pe care România le va aplica în raport cu Comisia Europeană.

Potrivit acesteia,  rapoartele MCV adaugă, an de an, noi recomandări la condiţionalităţile iniţiale impuse României, iar unele dintre acestea pun sub semnul întrebării „consecvenţa CE”, mută aspectul tehnic în zona politică şi creează impresia unei „monitorizări continue”.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.