Băncile europene, mari susținători ai industriei… cărbunelui

Băncile regionale multilaterale de dezvoltare supravegheate de UE — Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) —investesc capital substanțial în centralele alimentate de combustibili fosili.

În jur de jumătate din totalul anual de 6.7 miliarde din bugetul pentru împrumut în energie merge în asemenea proiecte, chiar dacă ultima a anunțat recent intenția sa de a suspenda toate fondurile pentru industriile de combustibil fosil în 2021.

Această decizie ar trebui să ducă la un trilion de euro în investiții în energia regenerabilă de-a lungul următorului deceniu și ar putea să determine alte instituții sprijinite de sectorul public să facă același lucru.

Speranța BEI, în orice caz, este, de asemenea, să transmită un semnal puternic băncilor private europene, care rămân mult prea implicate pe piața combustibililor fosili — furnizând fonduri directe sau indirecte pentru 26 la sută din toate centralele pe cărbune din lume între 2017 și 2019.

Conform raportului “Banking pe Schimbările Climatice” recent publicat de o rețea de ONG-uri implicată în probleme legate de finanțarea combustibililor fosili, jumătate din cei mai mari 30 de investitori globali în mineritul de cărbune și dezvoltarea energiei obținute pe bază de cărbune sunt europeni.

Conducătorii clasamentului băncilor europene sunt Credit Suisse, care a investit puțin peste 2 miliarde de dolari în industria minieră în trei ani, și British Barclays, care au investit mai mult de 3 miliarde în energia obținută din cărbune.  Credit Suisse a susținut în mod repetat intenția de a abandona investiția în cărbune, dar nu numai că a eșuat până acum să ia măsuri concrete, dar rămâne o campioană în domeniu, notează VoxEurop.

Interesant este faptul că șase din cei 15 cei mai activi creditori în energia solară și eoliană apar, de asemenea, pe lista investitorilor de top la nivel mondial în industria cărbunelui.

În prima parte a lui 2019, Uniunea Europeană a înregistrat o reducere a energiei produse din cărbune de 19% în comparație cu 2018, scăzând cu până la 79% în Irlanda și 22% în Germania.

Cu toate acestea, doar jumătate din energia derivată din cărbune a fost înlocuită cu resurse regenerabile, cealaltă parte fiind înlocuită de… gaz, la fel poluant, care a devenit mai accesibil după creșterea prețului cărbunelui.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.