Moldova a ridicat imunitatea parlamentară în cazuri legate de devalizarea Băncii Naționale a țării

La aproape un deceniu de când s-a înregistrat dispariția unui miliard de dolari dn sistemul bancar al Republicii Moldova, parlamentarii din țara vecină au ridicat câteva imunități parlamentare legate de acest caz. Reamintim că la momentul mișcării financiare, din trei bănci au fost extrase 15 miliarde de lei moldovenești (echivalentul unui miliard de dolari).

Sub pretextul „salvării economiilor deponenților”, Guvernul a garantat, în secret, creditarea de către Banca Națională a celor trei bănci devalizate cu 14,1 miliarde de lei – bani scoși din rezervele naționale. În octombrie 2016, actualul Guvern a transformat garanția față de BNM în datorie de stat și a pus-o pe spatele cetățenilor.

Unul dintre beneficiari, poate chiar singurul, este oligarhul Ilan Shor, acum fugar.

Parlamentarii moldoveni au ridicat imunitatea a doi deputați ai partidului pe care îl conduce Shor, Petru Jardan și Denis Ulanov, primul în legătură cu alte fapte de corupție petrecute cu opt ani în urmă, cel de-al doilea în legătură cu marea devalizare amintită, unul dintre beneficiari, alături de Shor, fiind alt oligarch faimos, Vlad Plahotniuc.

Analiștii politici din Republica Moldova speră că procurorul general a construit o acuzare solidă, în așa fel încât în sfârșit să… înceapă descâlcirea acestui caz și pedepsirea celor vinovați. Nu că asta ar ajuta cu ceva prosperitatea poporului moldovean…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.