Bani deoparte pentru zborurile private ale politicienilor de la Bruxelles

În pofida adoptării unor planuri ambițioase de reducere a emisiilor de carbon pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, cu toate consecințele care derivă pentru buzunarele europenilor, în special ale celor din est, Bruxelles-ul a aprobat creșterea la 13,5 milioane de euro a cheltuielilor pe care anticipează că le va avea cu zborurile private ale demnitarilor săi, potrivit unui document din baza de date a UE, anunță „Politico”.

Noul buget pe 4 ani – care acoperă zboruri ale Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului UE și a Serviciului European de Acțiune Externă – va înlocui bugetul anterior, în vigoare între 2016 și 2021, în care erau alocate 10,71 de milioane de euro ca plafon maxim pentru acest tip de cheltuieli.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că noul buget – care acoperă 1.606 de ore estimate de zbor dintre care jumătate pe distanțe medii între 6.500 și 10.000 de kilometri – reflectă „potențiala creștere a cererii”.

Mai precis, dacă tot scade disponibilitatea pentru zboruri comerciale, din motive de siguranță sanitară, să fie mai mulți bani pentru zborurile private.

Dacă actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apelat la astfel de zboruri private în 14 cazuri în doi ani, predecesorul  Jean-Claude Juncker a fost un adevărat campion, cu 14 astfel de curse, multe pe rute scurte, în 2019, când nu era nicio pandemie…

Or fi fost toate „circumstanțe excepționale”, așa cum afirmă Comisia Europeană că trebuie să fie aceste zboruri.

Noul buget vine după ce Parlamentul European a aprobat planul Comisiei de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030…

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.