Bani europeni pentru rețele inteligente de distribuție a gazelor

Ministerul Fondurilor Europene a lansat un apel de proiecte pentru dezvoltarea de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale, cu o valoare de 235 milioane de euro.

Apelul, intitulat „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”, își propune să crească gradul de conectare la rețeaua de gaze a gospodăriilor din România.

„În prezent, doar aproximativ 30% din gospodării sunt conectate la rețeaua de gaze, scopul asumat de Guvernul României fiind ca peste 80% din casele românilor să beneficieze de acest confort considerat normal în ziua de astăzi. Trebuie să recuperăm anii pierduți până acum!”, a declarat ministrul Marcel Boloș, într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Ministrul a precizat că Programul național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale va beneficia de o alocare de alte 800 de milioane de euro în perioada de programare 2021-2027.

În total, un miliard de euro pentru recuperarea decalajelor față de alte țări europene”, a precizat Boloș.

Apelul este deschis în perioada 17 august-17 octombrie 2020, iar în cadrul acestuia pot depune proiecte Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației, dar și autoritățile publice locale (APL) din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, individual, sau în parteneriat cu alte APL.

Fiecare proiect va putea avea o valoare maximă de 25 milioane euro.

Pentru a primi fondurile europene, primarii sunt încurajați să se asocieze, astfel încât proiectele să deservească minim 1.000 de gospodării, iar implementarea să se finalizeze înainte de decembrie 2023, precizează Ministerul.

Dar, pentru că banii europeni trebuie investiți, nu cheltuiți, pentru accesarea acestei finanțări primarii trebuie să îndeplinească două condiții: proiectele depuse să racordeze cel puțin 1.000 de noi gospodării – deci se încurajează asocierea mai multor unități administrativ-teritoriale; și proiectele să fie implementate până în decembrie 2023, neputând fi fazate în viitoarea perioadă de programare – adică să se miște repede, pentru că inițiativa este o prioritate națională”, a spus Marcel Boloș.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.