BANICIU, KAPPL & LIPAN prezintă PASĂREA ROCK 25 martie 2014, SALA PALATULUI // BUCUREŞTI

 Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Ovidiu Lipan Ţăndărică sunt muzicieni prodigioşi care, ajunşi la vârsta maturităţii artistice, aleg cu înţelepciune să nu se rupă de trecut, ci să căute în experienţa comună a tinereţii, puterea şi forţa de a duce mai departe o poveste care a făcut legendă. Anul acesta, Baniciu, Kappl şi Lipan prezintă Pasărea Rock, cel mai nou proiect muzical al celor trei. Deşi s-au mai întâlnit pe aceeaşi scenă în 2013 la diverse festivaluri sau evenimente muzicale, Baniciu, Kappl & Lipan vor susţine concertul de „investire” trupei Pasărea Rock în data de 25 martie 2014, la Sala Palatului, începând cu ora 19:00. Spectacolul care va dura mai mult de două ore, va fi unul complet: lumini, sunet, scenografie şi costume deosebite, și va aduce în fața publicului și invitați speciali.

Cele câteva apariţii ca „supergrup” au fost atât de bine primite de public, încât experienţa de a cânta în această formulă a devenit certitudine. În 2013, Baniciu, Kappl & Lipan au deschis concertul Deep Puple (Cluj-Napoca), au participat la Festivalul Folk You!, edițiile Vama Veche și București, la spectacolul „Centenar Maria Tănase” din Bucureşti şi au susţinut un concert la Târgu Mureş.

Mircea Baniciu este vocea inconfundabilă a Cantafabulelor, Josef Kappl este unul dintre compozitorii de geniu a celui mai titrat album rock românesc al tuturor timpurilor, iar Ovidiu Lipan Ţăndărică spiritul viu şi energia unui proiect foarte nou şi vechi deopotrivă. Fiecare dintre cei trei a dezvoltat ample proiecte individuale, însă involuntar şi irezistibil se simt atraşi de formula care i-a consacrat. Proiectul este întregit de Vlady Cnejevici – clape, Teo Boar – chitară electrică, Marius Bațu – chitară acustică și backing vocal.

Invitat special: Mani Neumann, supranumit „violonistul diavolului”, va condimenta spectacolul cu intervenţiile sale diabolice.

Repertoriul stabilit pentru spectacolul de la Sala Palatului include compoziţii de pe albumul Cantafabule; hituri din repertoriul lui Mircea Baniciu; piese reorchestrate, ce fac parte din prima operă rock simfonic românească, Meșterul Manole, care a avut premiera mondială la finele lunii noiembrie 2013, la Timișoara. Acestora li se adaugă noi piese rock cu influenţe din folclorul universal, compuse special pentru acest proiect și care combină sunetul anilor ’70, cu soundul secolului 21, trecând prin filtrul personal al fiecăruia dintre cei trei muzicieni.

Biletele s-au pus în vânzare în reţeaua Vreau Bilet, la casa de bilete Vreau Bilet din cadrul Unirea Shopping Center, etaj 2, corp central, casa de bilete Vreau Bilet din B-dul Octavian Goga nr. 24, bl. M62, sc. 1, et. 1, ap. 1, interfon 50, sector 3, casa de bilete de la Teatrul Elisabeta – Bdul Regina Elisabeta 45, Arte International – Librăria Eminescu, EuroGSM – Bucureşti Unirii (Unirea Shopping Center – aripa centrală, lifturile exterioare), EuroGSM – Perla (B-dul Iancu de Hunedoara nr.64, Sector 1), EuroGSM – București Lujerului (în incinta Hypermarketului Cora Lujerului) și online pe vreaubilet.ro pentru comenzi de bilete cu livrare prin curier.

Preţ bilet: VIP – 195 Ron; Categ 1 – 165 Ron; Categ 2 – 130 Ron; Categ 3 – 90 Ron; Categ 4 – 60 Ron.

**********

Mircea Baniciu // voce, chitară acustică şi electrică

Muzician şi solist vocal român, Mircea Baniciu s-a remarcat în muzica românească la începutul anilor ’70 ca solist al formaţiei Phoenix (alături de Nicu Covaci, Josef Kappl, Costin Petrescu și Valeriu Sepi). În această formulă sunt lansate unele dintre cele mai populare albume rock şi hituri absolute ale trupei: Cei ce ne-au dat nume (1972), Meşterul Manole (EP, 1973), Mugur de fluier (1974). Pe albumul Mugur de fluier, dintr-un „accident”, mai exact „pentru că trebuia să completăm discul cu patru minute” (Mircea Baniciu) apare şi piesa Adrii Popa, una dintre cele mai îndrăgite ale formaţiei şi singura piesă din discografia Phoenix compusă de Mircea Baniciu. În 1975, trupa se retrage în munţii Semenic şi compune cea mai importantă operă rock a României – albumul Cantafabule. Este şi momentul în care Ovidiu Lipan Ţăndărică se alătură trupei.

Odată cu plecarea colegilor săi din ţară, în 1977, Baniciu începe o carieră solo, timp în care scoate pe piaţă un EP şi patru albume: Tristeţi provinciale, Ploaia, Secunda 1, Secunda 2. În 1992, fondează Pasărea Colibri împreună cu Florian Pittiş, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici şi cântă în acestă formulă vreme de zece ani, timp în care lansează pe piaţă un DVD şi cinci albume: În căutarea cuibului pierdut, Ciripituri, Cântece de bivuac, Încă 2000 de ani, Pasărea Colibri 10 ani. În 2002, revine în trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar Phoenix 40 de ani. În următorii ani lansează cu Phoenix albumul Baba Novak, apoi îşi continuă cariera solo și derulează simultan şi alte proiecte: Pasărea Colibri, Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei (împreună cu Mircea Vintilă, Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis).


 

Josef Kappl // bas

Compozitor și basist devenit celebru ca membru al trupei Phoenix, încă din 1970, Josef Kappl cântă și la vioară, blockflöte, dar este și vocalist.

În perioada colaborării cu Phoenix compune muzica pentru piesele: Muzică și muzichiie şi Dansul codrilor (1974), Uciderea balaurului, Pasărea Calandrinon, Filip și cerbul, Vasiliscul și aspida, Sirena, Pasărea Roc…k & roll (1975). După despărţirea de Phoenix este membru fondator, în Germania, al trupelor Lake şi Verstärkung.

Cea mai recentă compoziţie este opera rock Meşterul Manole (2013), pusă în scenă împreună cu și la Filarmonica „Banatul” din Timişoara, având premiera mondială în data de 31 noiembrie 2013.

Ovidiu Lipan Ţăndărică // baterie

Cel mai tânăr baterist al generaţiei sale, compozitor şi, mai apoi, muzician al lumii, Ovidiu Lipan Ţăndărică îşi leagă numele de cele mai bune trupe ale anilor ’70: Roșu și Negru, Phoenix.

Împreună cu Roşu şi Negru lansează: Roşu şi Negru, Leopardul (singles, 1971); Oameni de zăpadă, Imnul copiilor, Pădurea l-a gonit (singles, 1974). Colaborarea cu Phoenix este fragmentată, dar foarte productivă şi se concretizează în apariţia unor albume fundamentale pentru rock-ul românesc: Cantafabule (1975), Transsylvania (1981), Timişoara (1992), Aniversare 35 (1997), Baba Novak (2005). În Germania, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Josef Kappl şi Erland Krauser fondează proiectul rock Madhouse care lansează, în 1979, două albume: From the East şi Giacca de Blue. După 1990, odată cu întoarcerea în ţară, Ovidiu Lipan Ţăndărică se concentrează pe propriile proiecte etno-rock: Excalibur (single, 1997), Transilvania (1998), Visul Toboşarului (1999), Aniversare (2003), Bachiţa (2004), La Passion (2006). Simultan, derulează proiecte ample în colaborare cu promotori de seamă ai muzicilor identitare Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe şi Marius Mihalache: Renaşterea (2001), Getica (2004), Iskender (2007) şi alţii.

Vlady Cnejevici // claviaturi

Compozitor şi muzician, unul dintre cei mai bun claviaturişti români, Vlady Cnejevici îşi începe colaborarea cu formația Compact, în august 1987.

La începutul anului 1988 se lansează albumul Cântec pentru prieteni. În acelaşi an, Compact se scindează în Compact B şi Compact C, Vlad Cnejevici făcând parte din prima formaţie sub direcţia lui Teo Peter, care în 1991 lansează albumul Cine ești tu oare?. Compact B cântă pe aceeaşi scenă cu nume celebre ale rock-ului mondial: Uriah Heep și Ian Gillan (1992), Nazareth (1993), Jethro Tull (1994). În 1994 se lansează albumul Mă voi întoarce, piesa care dă titlul albumului fiind considerată chiar și în ziua de azi una dintre cele mai frumoase balade rock din muzica românească. Din 1992, se alătură proiectului Pasărea Colibri. De-a lungul timpului, Vlady Cnejevici a fost membru a nenumărate trupe de vârf din România: Progresiv TM, Ion Gyuri Pascu & The Blue Workers, Laura Stoica Band, Weinberger Blues Machine. Numele său apare pe coperta a peste 30 de albume alături de numeroşi artişti aparţinând unor genuri muzicale variate.

Teo Boar // chitară electrică

Chitarist şi vocalist, debutează în formaţia liceului la începutul anilor ′80, activând simultan în diferite trupe din Arad. În 1992, formaţia Pacific începe colaborarea cu Ioan Gyuri Pascu sub forma proiectului Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, lansând pe piaţă patru albume şi desfăşurând o activitate concertistică intensă. Începând cu 1995, Teo Boar şi Vlady Cnejevici colaborează strâns cu grupul Divertis pentru spectacole şi emisiuni televizate. În 2003, proiectul Pacific se transformă în Pacifica (Teo Boar, Cristi Iorga, Marian Mihăilescu, Vlady Cnejevici) care înregistrează două albume în această formulă.

Începând cu 2009, începe colaborarea cu Mircea Baniciu Band, iar din 2010 întră şi în componenţa formaţiei Pasărea Colibri. Pe parcursul celor 30 de ani de activitate, Teo Boar a colaborat cu zeci de artişti, a participat la numeroase concerte în ţară şi străinătate, emisiuni de televiziune, iar din 2011, împreună cu Vlady Cnejevici, produce muzică de film.

Mani Neumann // vioara, blockflöte

„Muzica românească este fantastică. Atunci când am auzit muzica românească am spus: asta e muzica mea. Câteodată degetele mele îmi subminează autoritatea. Eu încerc să vorbesc cu ele ca şi cu prietenii mei, dar ele spun “da” şi în concert se comportă ca nebunele. Sunt solidare. Ele cred că sunt patru contra unu”.

Mani Neumann, neamţul cu „suflet de român“, supranumit şi Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului), este considerat un maestru al viorii şi blockflöte. Este cunoscut în România şi ca urmare a activităţii sale de violonist în legendara formaţie Phoenix, din care a făcut parte începând cu anul 1978. A fost onorat cu premiul MTV – Lifetime Award şi decorat de Preşedintele României cu ordinul Meritul Cultural în Gradul de Cavaler pentru merite culturale deosebite aduse României ca urmare a activităţii sale în trupa Phoenix. Din 1982, cântă împreună cu Ulli Brand în formaţia farfarello, iar colaborările sale cu foștii colegi de la Phoenix au dus la proiecte încununate de succes.

Marius Bațu // chitară acustică, voce

În 1977 înființa, alături de Eugen Baboi, grupul Poesis. La jumătatea anilor 90, Bațu începe colaborări cu Holograf, Compact, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Ovidiu Lipan Țăndărică sau Dinu Olărașu. O perioadă importantă a reprezentat-o cea alături de Pasărea Colibri. În prezent, Bațu își continuă proiectele solo, dar și colaborările, susține concerte în cluburile din țară și participă la festivaluri de gen.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.