Basarabia,nu ma minti ! – Orania TIMUC

Sunt o moldoveanca de dincoace de Prut. Bunica mea isi striga surorile,cumnatele si prietenele din copilarie peste apa râului. Am vazut cum satenii de dincolo si de dincoace de Prut se furisau de graniceri si treceau cu barcile apa,ca sa-si vada macar o data pe an rudele…Moldova de peste Prut face parte cumva din trecutul familiei mele.

Basarabia vrea sa se uneasca cu tara !!!…Am trait in emigratie o realitate repetata care mi-a dat de gândit. Atunci,ca si acum. Nu ma minti frumos,Basarabia,ca povestile om la om spun altceva !
Stiti care este reactia emigrantului când aude in preajma vorbindu-se româneste ? Eu ma emotionez intr-atât incât merg catre vorbitor ca si cum mi-ar fi frate,ruda,familiar…simt nevoia sa-l iau in brate si sa-l sarut. Si stiti care a fost reactia de fiecare data ? “Noi nu suntem români,noi suntem moldoveni !”
Desigur ca,prin repetitie,mi-am luat seama si am devenit precauta in a-i socoti pe moldovenii de dincolo de Prut “frati”. Mai mult,ei ii socotesc pe români “imperialisti”…???…oameni infumurati,cu nasul pe sus ! Exista in istoria dintre aceste doua Moldove multe motive de tristete,de amaraciune dar de-aici si pâna la omul comun,care sunt,sa mi se raspunda cu mânie la manifestarea mea de simpatie…
Dragoste cu forta, n-am practicat niciodata si n-am sa ma schimb acum doar pentru ca interesul lor actual este sa ne faca pe noi românii sa credem ca suntem frati doar pâna ce trec puntea catre Vest !
Dorul care ma arde de când am plecat de-acasa m-a facut sa caut printre oamenii cu care imi petrec viata,prieteni. Asa m-am ales cu trei prietene…moldovence ! Trei femei,trei povesti de viata. Angela,doctorita pediatra,platita cu 50 de Euro pe luna acasa, mereu cu frica de izbucnirea unui conflict armat pe-aproape de casa ei…Tatiana, contabila, inselata de sot printr-o viata dubla si-un copil aparut de la o alta femeie… Ana,absolventa de Relatii Internationale, pe care am adoptat-o,am invatat-o portugheza si care ma striga “mama”,si-a vazut viitorul in ceata,s-a imprumutat de la “racketi” si-a fugit catre Portugalia,unde o astepta sora ei dar si cealalta jumatate a satului…
In viata lor de-aici au adus pe lume copii carora le-au dat nume oriunde cunoscute…Alexandru,Artur,Alisa…dar acasa,urmaresc aproape exclusiv posturi de televiziune rusesti ! Nu dau importanta nici chiar posturilor portugheze,ca sa nu mai amintesc de cele românesti. Obisnuinta este a doua natura a omului !
Sunt convinsa ca prietenele mele fac parte din acea categorie de cetateni moldoveni care nu ma considera cetateanul unei tari asupritoare. Parintii lor au fost moldoveni si in viata de familie s-a vorbit “moldoveneste”. Stiu ca in serile lungi de iarna auzeau si povesti din acelea care nu se puteau striga in gura mare pe ulita,despre frati despartiti,despre durere si revolta contra politicienilor care alegeau mereu in locul lor unde si cum sa traiasca.
Probabil ca daca eu as fi acum cetatean al Republicii Moldova nu m-as rusina defel sa fac orice ca sa scap de-acolo prin cea mai legala cale. Asta nu inseamna nicidecum ca moldovenii mor de dorul nostru ! Sa nu ne imbatam cu apa chioara ! In acest caz cred cu putere ca România este gâdilata in sentimente ca sa se infaptuiasca un act istoric de unire,firesc de altfel,doar ca realitatea a schimbat oamenii si interesul pe care-l urmaresc.
Podul de flori duce direct catre Occident !

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.