Băsescu: Eu nu ştiu vreun dosar care să fi fost făcut la comandă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Congresul avocaţilor, că nu ştie vreun dosar care să fi fost făcut la comandă, dar sunt foarte mulţi politicieni care cred că se poate interveni în justiţie.

„Eu nu ştiu vreun dosar care să fi fost făcut la comandă, în schimb sunt foarte mulţi politicieni care cred că se poate interveni în justiţia din România. Dacă avem o restanţă în evoluţia mentalităţii cuiva, este la politicieni”, a declarat Băsescu, la Congresul Avocaţilor – 2013.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că actul de justiţie se înfăptuieşte mai corect dacă avocatul este egal cu procurorul în ochii judecătorului.

„Aveţi, aş spune, o misiune extrem de importantă. Nu o definesc ca fiind dificilă, pentru că nici despre procurori nu cred că sunt cei care acuză de dragul de a acuza. Dar, aveţi obligaţia de a crea acel echilibru în raport cu poziţiile procurorului, în aşa fel încât judecătorul să poată să ia decizia corectă. Dacă aşa văd eu relaţia avocat-procuror-judecător, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că eu văd avocatul ca fiind parte a statului de drept. Cu cât avocatul este mai competent şi în acelaşi timp egal cu procurorul în faţa judecătorului, cu atât actul de justiţie se va înfăptui mai corect. (…) aş spune că fără profesia de avocat şi fără garantarea drepturilor avocatului în sistemul legislativ românesc, practic, nu am putea vorbi despre democraţie. Avocatul este parte a structurii statului de drept şi este element fundamental în consolidarea democraţiei, dând şanse egale în fata legii, în faţa justiţiei oricărui cetăţean care apelează la consultanţa avocatului”, a spus preşedintele vineri.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.