Băsescu: România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară

Președintele Traian Băsescu a subliniat, miercuri, în cadrul întâlnirii cu președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, că România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care  vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe contul său de twitter că România, reprezentată de președintele Traian Băsescu, plănuiește „Anschlussul” Basarabiei, adică anexarea acesteia (termenul de „Anschluss” este folosit în istorie pentru a desemna anexarea Austriei de către Germania hitleristă).

„Calul Traian a preconizat pentru Republica Moldova un exerciţiu în două mutări: mai întâi asocierea cu Uniunea Europeană, iar apoi Anschlussul ei de către România”, se menţionează în mesajul vice-premierului rus, semnalat de presa din Republica Moldova.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat: „Să dea Dumnezeu să reușim cu integrarea în Uniunea Europeană. România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară, dar bătălia noastră este pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, atunci aproape nu vom mai avea frontiere, vom fi cetățeni europeni și noi și cetățenii Republicii Moldova, vom vorbi aceeași limbă, vom avea mai mult sau mai puțin aceleași obiective, vom avea aceeași istorie în interiorul UE. Declarații de acest tip ale demnitarului rus nominalizat sunt frecvente. El cum se trezește face o declarație, întâi la adresa României, după care bănuiesc că-și bea ceaiul sau, mă rog, ceva. (…) România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova și acest lucru trebuie subliniat vizavi de declarațiile faimosului demnitar rus”.

 

Președintele Estoniei a spus că singura anexare a fost cea a Estoniei, Letoniei și Lituaniei și Basarabiei.

 

„Acestea sunt cazuri de anexare. Ceea ce este ciudat este că nu au recunoscut că au anexat așa ceva, însă acestea sunt cazurile pe care le știu eu”, a arătat Toomas Hendrik Ilves.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.